Najchutnejšie vianočné sušienky!

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 130 g masla
  • 1 žĺtok
  • 40 ml studeného mlieka
Na náplň:
  • 100 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí alebo lieskových orechov)
  • 30 g práškového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • strúhaná citrónová kôra
  • 30 ml vriaceho mlieka
  • 1 lyžica rumu
Na polevu:
  • 1 vaječný bielok
  • 150 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
Na ozdobu:
  • pol vlašského orecha
  • trocha rozpustenej čokolády

Príprava:
  1. Z prísad na cesto vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.
  2. Plnka: V miske zmiešame vlašské orechy, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a rum. Zalejeme vriacim mliekom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Cesto rozvaľkáme na tenko, rozdelíme na dve časti. Plnku nalejeme v pravidelných intervaloch na polovicu, prikryjeme druhou polovicou cesta a formičkou vykrajujeme sušienky (ja mám kvet). Zvyšné cesto znova rozvaľkajte a postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.
  4. Koláčiky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 20 minút pri 180°C. V zásade prispôsobte dĺžku pečenia skúsenostiam s vašou rúrou. Upečené sušienky vychladíme na plechu, aby sa nepolámali. Vždy ich dávam na studené kachličky s plechom a rýchlejšie vychladnú.
  5. K bielkom pridáme štipku soli a za postupného pridávania práškového cukru a citrónovej šťavy vyšľaháme do pevnej peny (tentokrát som pracovala aj na pare, takže pena bola príliš silná a musela som ju nanášať striekačku k sušienku :). Inak vychladnuté sušienky namáčame do polevy, dáme polovicu vlašských orechov a vrátime na plech. Sušíme pri 50°C 10 minút a potom necháme vo vypnutej rúre asi pol hodiny. Keď sú hotové, podľa potreby ich pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*