Ingrediencie:
- 400 g. polohr. múky
- 1 plná lyžička prášku do pečiva
- 150 g. tuku
- 100 g. cukor
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 väčšie vajce
- 5 lyžíc mlieka
Na plnku:
- 150 g. práškového cukru
- 150 g. vlašské orechy (napoly nasekané, napoly mleté)
- 100 g. hrozienka
- 50 ml. pomarančový džús
- 50 ml. rum
- 2 lyžice kakaa
- 50 ml. mlieko
- 7-8 lyžíc marhuľového džemu
- na čokoládovú polevu 200 g. čokolády a 5 lyžíc oleja
Príprava:
- Tuk, cukor, vanilkový cukor, vajíčko a mlieko vyšľaháme.
- Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime hladké cesto.
- Rozdelíme ho na päť častí a upečieme 5 plátov. Plech má rozmer 20 x 30 cm.
- Hrozienka nasekajte čo najjemnejšie (aby sa koláč neskôr ľahšie krájal) a namočte ich do pomarančovej šťavy.
- Keď sú pláty upečené, dva rozdrobíme v hlbšej miske a pokvapkáme rumom. V inej miske zmiešame kakao s mliekom, pridáme vlašské orechy, práškový cukor a namočené hrozienka. Všetko zmiešame s rozdrobeným plátom. Ručne miesime, aby sa suroviny pekne spojili.
- Spodný plát necháme na papieri, na ktorom sa piekol, natrieme lekvárom a dáme polovicu plnky. Opatrne, lebo pláty sú veľmi krehké, dáme ďalší (ja som ich jemne stiahla z papiera a tak poskladala), natrieme lekvárom a dáme druhú polovicu plnky a potom tretí plát.
- Koláč prikryjeme papierom a pritlačíme ľahším predmetom alebo väčšou knihou. Povinné je odstáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc v chlade alebo v chladničke, aby plát pekne zmäkol a splynul s plnkou.
- Keď vychladne, môžeme ho poliať čokoládovou polevou (na pare si rozpustíme 200 g čokolády a 5 lyžíc oleja) alebo posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. 🙂
Leave a Reply