Úžasný orechový koláčik, ktorý krásne vonia a ešte lepšie chutí!

Ingrediencie:
  • 400 g. polohr. múky
  • 1 plná lyžička prášku do pečiva
  • 150 g. tuku
  • 100 g. cukor
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 väčšie vajce
  • 5 lyžíc mlieka
Na plnku:
  • 150 g. práškového cukru
  • 150 g. vlašské orechy (napoly nasekané, napoly mleté)
  • 100 g. hrozienka
  • 50 ml. pomarančový džús
  • 50 ml. rum
  • 2 lyžice kakaa
  • 50 ml. mlieko
  • 7-8 lyžíc marhuľového džemu
  • na čokoládovú polevu 200 g. čokolády a 5 lyžíc oleja

Príprava:
  1. Tuk, cukor, vanilkový cukor, vajíčko a mlieko vyšľaháme.
  2. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime hladké cesto.
  3. Rozdelíme ho na päť častí a upečieme 5 plátov. Plech má rozmer 20 x 30 cm.
  4. Hrozienka nasekajte čo najjemnejšie (aby sa koláč neskôr ľahšie krájal) a namočte ich do pomarančovej šťavy.
  5. Keď sú pláty upečené, dva rozdrobíme v hlbšej miske a pokvapkáme rumom. V inej miske zmiešame kakao s mliekom, pridáme vlašské orechy, práškový cukor a namočené hrozienka. Všetko zmiešame s rozdrobeným plátom. Ručne miesime, aby sa suroviny pekne spojili.
  6. Spodný plát necháme na papieri, na ktorom sa piekol, natrieme lekvárom a dáme polovicu plnky. Opatrne, lebo pláty sú veľmi krehké, dáme ďalší (ja som ich jemne stiahla z papiera a tak poskladala), natrieme lekvárom a dáme druhú polovicu plnky a potom tretí plát.
  7. Koláč prikryjeme papierom a pritlačíme ľahším predmetom alebo väčšou knihou. Povinné je odstáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc v chlade alebo v chladničke, aby plát pekne zmäkol a splynul s plnkou.
  8. Keď vychladne, môžeme ho poliať čokoládovou polevou (na pare si rozpustíme 200 g čokolády a 5 lyžíc oleja) alebo posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. 🙂

Written By
More from redakcia
Huby medzi prstami na nohách: Odkedy som to vyskúšal, nemám už žiadne problémy!
Huby medzi prstami na nohách môžu byť spôsobené mnohými príčinami, ale existuje...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *