Nedostatok železa sa môže prejavovať nenápadne, môže však časom vyústiť až do vážnych zdravotných komplikácií. Dlhodobý deficit železa môže viesť k anémii. V našom článku vám oznámime, ako spoznať, že máte nedostatok železa a tiež vám poradíme, ako železo doplniť prírodnou cestou a vyhnúť sa tak užívaniu tabliet.
Aké sú prejavy nedostatku železa?
K najčastejším prejavom nedostatku železa patrí celková únava zahŕňajúca nadmerné vyčerpanie, podráždenosť, nesústredenosť a problémy so zaostrovaním. Ďalším problémom spojeným s nedostatkom železa u žien je veľmi silné menštruačné krvácanie. K veľkej strate krvi tak dochádza každý mesiac a vzhľadom na to, že telo nie je schopné takú stratu krvi obnoviť, jedná sa vlastne o „začarovaný kruh“, preto by ste o veľmi silnom menštruačnom krvácaní mali informovať svojho gynekológa. Medzi ďalšie prejavy nedostatku železa patrí neprirodzene bledá pokožka, anémia čiže chudokrvnosť, znížená imunita, malátnosť, nadmerné zadýchávanie pri bežných situáciách, nepravidelný srdcový tep a iné srdcové problémy, bolesti hlavy, vypadávanie vlasov, syndróm nepokojných nôh, lámavé nechty. Ak pozorujete tieto príznaky, nechajte si radšej zistiť hladinu železa v krvi.
Aká je odporúčaná denná dávka železa?
Odporúčaná denná dávka železa pre deti do 1 roka je 11 mg, do 3 rokov potom 7 mg, u detí do 8 rokov 10 mg a do 13 rokov 8 mg. Pre dospelé ženy od 18-50 rokov je zhruba 14 mg, v dobe menštruácie až 20 mg a u tehotných a dojčiacich žien je potrebné zvýšiť príjem železa až na 30 mg denne. Už nemenštruujúce ženy a muži si vystačia s 8-12 mg železa denne.
A ako doplniť železo z potravín?
Medzi najlepšie zdroje železa patrí mäso (obzvlášť červené), vnútornosti (najmä pečeň), tučné ryby a žĺtky, z týchto zdrojov je telo schopné vstrebať až 25% železa.
Z rastlinných zdrojov vstrebávame iba okolo 5% železa. Medzi významné rastlinné zdroje železa patria strukoviny, pšeničné otruby, pistácie, kešu a lieskové orechy, mak, klíčky, morské riasy, z ovocia potom avokádo, ríbezle, čučoriedky, černice, sušené marhule, slivky a zo zeleniny najmä brokolica, špargľa, červená repa, hrášok, paradajky, pór a zeler. Vhodné sú aj pivovarské kvasnice, lisované šťavy a smoothie z mrkvy, špenátu, žihľavy a púpavy.
Lepšiu využiteľnosť železa dosiahnete súčasnou konzumáciou vitamínu C. Veľmi vhodná je preto konzumácia rakytníka, ktorý súčasne obsahuje vitamíny A, C, E a taktiež železo. Pre lepšie vstrebávanie železa telo potrebuje aj vitamín B2, vitamín B12 a kyselina listová zase pomáhajú železo spracovať a stimulovať tvorbu červených krviniek.
Príjem železa naopak znižuje konzumáciu prílišného množstva vlákniny, mangánu, vápnika, zinku, čierneho čaju, kávy a iných nápojov s kofeínom.
A aké bylinky sa hodia na lepšie vstrebávanie železa a proti chudokrvnosti?
Do každodenného jedálnička je vhodné zaradiť bazalku, petržlen, medvedí cesnak, kôpor a majorán.
Veľmi účinnou bylinou, ktorá podporuje krvotvorbu, je púpava. Horec zlepšuje krvotvorbu a zvyšuje hladinu železa v krvi. Echinacea podporuje tvorbu červených krviniek. Ďalšími vhodnými bylinkami zlepšujúcimi krvotvorbu sú ďatelina lúčna, zemežlč lekárska, puškvorec lekársky a praslička roľná.
Úžasným zdrojom železa sú potom žihľavy, ktoré zároveň čistia krv a podporujú krvotvorbu.
Ak je pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj s ostatnými na Facebooku.
Leave a Reply