Ingrediencie na základ:
- 100 gramov masla
- 200 gramov ovsených sušienok
Ingrediencie na tvarohovú hmotu:
- 1 kg tvarohu dobrej kvality
- 4 veľké vajcia
- 200 ml 30% smotany
- 250 gramov cukru
- 3 polievkové lyžice pšeničnej hl.múky
- Zrnká z jedného vanilkového struku
- kôra z 1 malého citróna (voliteľné)
Ingrediencie na polevu:
- 3 polievkové lyžice smotany 30%
- 250 gramov syra mascarpone
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 2-3 lyžice obľúbeného džemu, u mňa je to čerešňa
Postup:
- Príprava základu: Sušienky najemno rozmixujeme a potom zmiešame s rozpusteným maslom. Dno formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie, vložíme sušienkovou hmotou, ktorú rovnomerne rozotrieme. Hotové dno dáme do chladničky počas prípravy tvarohovej hmoty.
- Všetky suroviny na tvarohovú hmotu musia mať izbovú teplotu: Do misky dáme tvaroh, cukor, pridáme vajcia, pridáme múku, smotanu a dužinu z vanilkového lusku. Všetky ingrediencie krátko premiešame, kým sa dobre nespoja a nevytvoria homogénnu hmotu. Formu treba zospodu a bokov opatrne obaliť alobalom, pretože cheesecake budeme piecť vo vodnom kúpeli.
Hotovú tvarohovú hmotu nalejte do alobalom obalenej formy. - Rúru predhrejeme na 180 stupňov (hore-dole), medzitým si v kanvici dáme zovrieť vodu. Keď sa rúra zahreje, položte plech na najspodnejšiu policu. Nalejeme vriacu vodu do výšky asi 2 – 3 cm, potom vložíme formu s koláčom, pevne zabalenú v alobale, zatvoríme rúru a koláč pečieme pri tejto teplote 10 minút.
- Potom znížime teplotu na 120 stupňov a pečieme náš cheesecake 90 minút.
- Po upečení otvorte dvierka rúry a cheesecake tam nechajte, kým úplne nevychladne.
- Príprava polevy: Do misky dáme mascarpone, smotanu a práškový cukor. Miešame, kým nevznikne homogénna, krémová hmota. Vychladnutý cheesecake vyberieme z rúry a odstránime alobal. Na jeho vrch natrieme polevu a potom urobíme vzor s džemom.
- Hotový koláč odložíme na noc do chladničky.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!👩🍳
Leave a Reply