Vďaka svojim protizápalovým, antibakteriálnym a mnohým ďalším liečivým vlastnostiam je liečivá sila zázvoru dobre známa už tisíce rokov.
Koreň zázvoru sa dá použiť na varenie v slaných aj sladkých jedlách, ale zo zdravotného hľadiska sa bežne používa na zmiernenie nevoľnosti, zlého trávenia, hnačky, plynatosti a niekedy funguje aj pri rannej nevoľnosti.
Vytvorenie vlastného zázvorového oleja je jednoduchý a nákladovo efektívny spôsob, ako využiť mnohé zdravotné a kulinárske výhody tejto prírodnej zložky.
Ingrediencie:
- 1 šálka čerstvého koreňa zázvoru nakrájaného na veľmi tenké plátky
- 1,5 šálky olivového alebo kokosového oleja
Inštrukcie:
- Nakrájajte zázvor na veľmi tenké plátky pomocou ostrého noža alebo ho nastrúhajte. Rozložte v rovnomernej vrstve na sušiaci stojan (ak sušíte vzduchom) alebo použite sušičku potravín. Sušte 2 hodiny alebo 24 hodín pri sušení na vzduchu.
- Sušené plátky zázvoru vložte do hrnca a zalejte 1,5 šálkou oleja. Zapnite veľmi nízky oheň a varte 2 hodiny.
- Preceďte cez gázu do tesne priliehajúcej nádoby.
- Skladujte v chladničke alebo na chladnom suchom mieste.
Olej má trvanlivoť až 6 mesiacov.
Zázvorový olej môžete použiť na dodanie jemnej chuti do varenia. V medicíne sa dá použiť mnohými rôznymi spôsobmi, vrátane:
- Lokálna úľava od bolesti
- Zmierňuje kinetózu
- Zmierňuje rannú nevoľnosť
- Zmierňuje tráviace problémy
- Môže pomôcť pri liečbe otravy jedlom a črevných infekcií
- Podporuje prirodzený krvný obeh
- Môže znížiť riziko hypertenzie
- Pomáha znižovať riziko vzniku krvných zrazenín a artériosklerózy
- Pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi
Ak je pre Vás tento článok zaujímavý a užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme!
Leave a Reply