Potrebujete iba 2 ingrediencie a máte doma hotový poklad pre zdravie celej rodiny!

Vďaka svojim protizápalovým, antibakteriálnym a mnohým ďalším liečivým vlastnostiam je liečivá sila zázvoru dobre známa už tisíce rokov.

Koreň zázvoru sa dá použiť na varenie v slaných aj sladkých jedlách, ale zo zdravotného hľadiska sa bežne používa na zmiernenie nevoľnosti, zlého trávenia, hnačky, plynatosti a niekedy funguje aj pri rannej nevoľnosti.

Vytvorenie vlastného zázvorového oleja je jednoduchý a nákladovo efektívny spôsob, ako využiť mnohé zdravotné a kulinárske výhody tejto prírodnej zložky.

Ingrediencie:

  • 1 šálka čerstvého koreňa zázvoru nakrájaného na veľmi tenké plátky
  • 1,5 šálky olivového alebo kokosového oleja
Inštrukcie:
  1. Nakrájajte zázvor na veľmi tenké plátky pomocou ostrého noža alebo ho nastrúhajte. Rozložte v rovnomernej vrstve na sušiaci stojan (ak sušíte vzduchom) alebo použite sušičku potravín. Sušte 2 hodiny alebo 24 hodín pri sušení na vzduchu.
  2. Sušené plátky zázvoru vložte do hrnca a zalejte 1,5 šálkou oleja. Zapnite veľmi nízky oheň a varte 2 hodiny.
  3. Preceďte cez gázu do tesne priliehajúcej nádoby.
  4. Skladujte v chladničke alebo na chladnom suchom mieste.

Olej má trvanlivoť až 6 mesiacov.

Zázvorový olej môžete použiť na dodanie jemnej chuti do varenia. V medicíne sa dá použiť mnohými rôznymi spôsobmi, vrátane:
  • Lokálna úľava od bolesti
  • Zmierňuje kinetózu
  • Zmierňuje rannú nevoľnosť
  • Zmierňuje tráviace problémy
  • Môže pomôcť pri liečbe otravy jedlom a črevných infekcií
  • Podporuje prirodzený krvný obeh
  • Môže znížiť riziko hypertenzie
  • Pomáha znižovať riziko vzniku krvných zrazenín a artériosklerózy
  • Pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi
Ak je pre Vás tento článok zaujímavý a užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*