Zloženie:
- 4 vajcia
- ½ šálky cukru
- ½ šalky polohr.múky
- 2 lyžice zemiakovej múky
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Plnka:
- 2 šálky mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 polievková lyžica kakaa
- 3 žĺtky
- 1 polievková lyžica pšeničnej múky
- 1 PL zemiakovej múky
- 5 PL cukru
- 100 g čokolády
- 200 g masla
Poleva:
- 100 g masla
- 100 g mliečnej čokolády
- 100 g horkej čokolády
- ½ šálky 12% smotany
- citrónové želé
Okrem toho:
- 400 g sušených sliviek
- 1 šálka rumu/vodky
Postup:
Sušené slivky zalejte alkoholom a nechajte odstáť 12 hodín alebo najlepšie cez noc.
Cesto:
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Do misky preosejte múku s práškom do pečiva a kakaom.
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Za stáleho šľahania pridávajte po lyžičkách cukor.
- Žĺtky chvíľu šľahajte v miske. Žĺtky a preosiate prísady pridajte k bielkom a jemne vymiešajte do hladka.
- Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Piškótový koláč pečte približne 30-40 minút. Pred konečným vytiahnutím z rúry môžete pomocou špáradla skontrolovať, či je koláč už upečený.
Plnka:
- Uvarte 1,5 šálky mlieka s cukrom.
- Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte žĺtky, puding, kakao a múku. Dôkladne premiešané prísady pridajte do horúceho mlieka a chvíľu povarte. Potom nechajte vychladnúť.
- Sušené slivky sceďte a nechajte alkohol.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte vychladnúť. Mäkké maslo vymiešame mixérom a pridáme lyžicu studeného pudingu. Potom pridajte rozpustenú čokoládu a nakoniec polovicu alkoholu.
- Druhú polovicu alkoholu nalejte do pohára, ktorý naplňte prevarenou a vychladenou vodou (250 ml pohár). Namočte piškótu do pripraveného punču. Pudingovú zmes rozotrite na piškótový koláč a povrch uhlaďte. Na vrch poukladajte slivky.
Poleva:
- Maslo a čokoládu pri miernom zahrievaní roztopíme. Potom pridajte smotanu a premiešajte. Odložte.
- Želé rozpustite v ¾ šálky prevarenej a horúcej vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Keď želé vychladne, zmiešame ho s pripravenou čokoládovou polevou.
- Krém so slivkami prelejte pripravenou polevou. Koláč vložte do chladničky, kým zmes stuhne. Najlepšie cez noc.
Dobrú chuť 🙂 a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply