Opitý, slivkový koláč: Určený hlavne pre dospelých a určite si pochutnáte!

Zloženie:
  • 4 vajcia
  • ½ šálky cukru
  • ½ šalky polohr.múky
  • 2 lyžice zemiakovej múky
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
Plnka:
  • 2 šálky mlieka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 3 žĺtky
  • 1 polievková lyžica pšeničnej múky
  • 1 PL zemiakovej múky
  • 5 PL cukru
  • 100 g čokolády
  • 200 g masla
Poleva:
  • 100 g masla
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g horkej čokolády
  • ½ šálky 12% smotany
  • citrónové želé
Okrem toho:
  • 400 g sušených sliviek
  • 1 šálka rumu/vodky

Postup:

Sušené slivky zalejte alkoholom a nechajte odstáť 12 hodín alebo najlepšie cez noc.

Cesto:
  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  2. Do misky preosejte múku s práškom do pečiva a kakaom.
  3. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Za stáleho šľahania pridávajte po lyžičkách cukor.
  4. Žĺtky chvíľu šľahajte v miske. Žĺtky a preosiate prísady pridajte k bielkom a jemne vymiešajte do hladka.
  5. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. Piškótový koláč pečte približne 30-40 minút. Pred konečným vytiahnutím z rúry môžete pomocou špáradla skontrolovať, či je koláč už upečený.
Plnka:
  1. Uvarte 1,5 šálky mlieka s cukrom.
  2. Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte žĺtky, puding, kakao a múku. Dôkladne premiešané prísady pridajte do horúceho mlieka a chvíľu povarte. Potom nechajte vychladnúť.
  3. Sušené slivky sceďte a nechajte alkohol.
  4. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte vychladnúť. Mäkké maslo vymiešame mixérom a pridáme lyžicu studeného pudingu. Potom pridajte rozpustenú čokoládu a nakoniec polovicu alkoholu.
  5. Druhú polovicu alkoholu nalejte do pohára, ktorý naplňte prevarenou a vychladenou vodou (250 ml pohár). Namočte piškótu do pripraveného punču. Pudingovú zmes rozotrite na piškótový koláč a povrch uhlaďte. Na vrch poukladajte slivky.
Poleva:
  1. Maslo a čokoládu pri miernom zahrievaní roztopíme. Potom pridajte smotanu a premiešajte. Odložte.
  2. Želé rozpustite v ¾ šálky prevarenej a horúcej vody. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Keď želé vychladne, zmiešame ho s pripravenou čokoládovou polevou.
  4. Krém so slivkami prelejte pripravenou polevou. Koláč vložte do chladničky, kým zmes stuhne. Najlepšie cez noc.
Dobrú chuť 🙂 a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*