Ingrediencie na krehké cesto:
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 250 g margarínu alebo masla
- 150 g cukru
- 4 žĺtky
- 1 polievková lyžica smotany 18%
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na tvarohovú hmotu:
- 1,5 kg tvarohu
- 6 vajec
- 350 g cukru
- 200 g masla alebo margarínu
- 80 g hladkej pšeničnej múky
- 1 vanilkový puding bez cukru (40 g)
Okrem toho:
- 300 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
- 450 g malín (čerstvých alebo mrazených)
- 2 polievkové lyžice repkového oleja
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Krehké cesto
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Miešame, kým sa nespoja. Potom rukami vymiesime cesto a vytvarujeme valček. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 minút do mrazničky. Cesto môžeme urobiť deň vopred, potom ho odložíme do chladničky.
Tvaroh
Maslo alebo margarín miešame na nadýchanú hmotu a postupne pridáme cukor. Po chvíli za stáleho mešania pridáme žĺtky. Potom pridajte pšeničnú múku a vanilkový puding a všetko rozmixujte mixérom. Nakoniec pridáme tvaroh a mixérom všetko vyšľaháme do hladka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a mixér odstavíme. Jemne pridajte vyšľahanú penu do tvarohovej hmoty, miešajte vareškou alebo lyžičkou.
Cesto preložíme
- Formu s rozmermi 24 x 38 cm vystelieme papierom na pečenie. Krehké cesto vyberieme z mrazničky a rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu odložíme na chvíľu bokom (napr. do chladničky). Druhú polovicu cesta nastrúhame na hrubšom strúhadle na dno formy. Potom cesto rozvaľkáme po celej forme a rukami ho premiesime tak, aby vzniklo dno cesta (spodok cesta sa dá urobiť aj inak, napr. vyvaľkaním na doske na cesto, aby bol koláč rovnomerný) .
- Takto pripravený spodok natrieme rastlinným olejom, ktorý zabráni prenikaniu ovocných štiav na koláč.
- Teraz môžeme na cesto posypať čučoriedky, ktoré rovnomerne rozložíme po celom povrchu. Dajte tvarohovú hmotu na čučoriedky v malých porciách. Robíme to lyžičkou, aby sme bobule neposúvali. Po prikrytí celej tavrohovej hmoty vrch uhladíme. A na to položte maliny, ktoré tiež rozložte po celej ploche. Na maliny rozdrobíme druhú polovicu krehkého cesta, aby sa maliny pekne zakryli.
- Cesto vložíme do rúry predhriatej na 180 °C (vyhrievacím telesom hore-dole) a pečieme asi 60 minút. Vrch torty musí pekne hnednúť. V prípade, že koláč zvrchu príliš zhnedne, prikryte ho hliníkovou fóliou.
- Po upečení necháme 15 minút vo vypnutej, zatvorenej rúre a ďalších 15 minút vo vypnutej, pootvorenej rúre. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ! 💗👩🍳
Leave a Reply