Kvety bazy čiernej dosahujú veľkosť dezertných tanierikov. Výnimočne krásne vonia, majú tiež mnoho živín a zdraviu prospešných látok, ktoré sa oplatí užívať.
Pripravujú sa z nich vína, tinktúry, ocot a oleje, skutočnou lahôdkou sú pupočníky vyprážané v cestíčku. Kvety bazy čiernej sa zberajú od mája do júla za pekného počasia, najlepšie ráno, tesne po odparení rosy.
Kvety bazy čiernej je vhodné spracovať ihneď po odtrhnutí z kríka.
Mali byť plne vyvinuté, bez vošiek a zvyškov. Strihajú sa záhradníckymi nožnicami alebo ostrým nožom. Pamätajte, že z jedného kríka nesmiete ostrihať všetky pupočníky, pretože narušíme prirodzený rast a vývoj rastliny.
Kvety bazy čiernej:
– expektorans
– stenčuje nádchu
– diaforetikum
– pôsobí antivírusovo
– chráni a posilňuje sliznice dýchacích ciest
– posilňuje imunitu
– diuretikum
– zmierňuje bolesti hlavy
– urýchľuje metabolizmus
Okrem toho je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje: beta karotén, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C a draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, sodík. Okrem toho obsahuje stopové prvky železo, meď, mangán a zinok.
Ako každý rok, tak aj v tomto pripravujem sirup z kvetov bazy čiernej. Tu je recept:
- 60-70 strapcov bazových kvetov
- 1 kg cukru- 1,5 litra vody
- 1-2 citróny
- Kvety očistíme od silných stoniek a zalejeme jedným litrom prevarenej horúcej vody. Kvety musia byť úplne ponorené vo vode, nechajte ich tam lúhovať 24 hodín.
- Druhý deň zvarte cukor s 1/2 litrom vody, kým sa cukor nerozpustí. Keď sa cukor rozpustí, vlejte citrónovú šťavu a priveďte do varu (varte asi 3 minúty).
- Kvety precedíme cez gázu a vzniknutý sirup nalejeme do horúcej vody s cukrom, premiešame (nie je nutné znova variť). Nalejte do pohárov. Na dno hrnca dajte utierku, umiestnite poháre so sirupom a po prevarení vody pasterujte 15-20 minút.
- Po uvarení vyberte horúce poháre (pozor, aby ste sa nepopálili) a postavte ich dnom dole, po vychladnutí obráťte.
- Pasterizácia nám umožní skladovať ich dlhšie.
Na zdravie!
Leave a Reply