Jablkovo-makový koláč od babičky: Pochúťka na každý deň!

INGREDIENCIE
CESTO
  • 200 g hladká múka
  • 200 g polohrubá múka
  • 150 g práškový cukor na osladenie
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 1 balíček trstinový cukor s vanilkovým extraktom alebo vanilínový cukor
  • 200 g maslo
PLNKA
  • 4 ks väčšie nastrúhané jablká
  • 1 ks citrón (kôra a šťava)
  • 220 g mletý mak
  • 5 PL kryštálový cukor
  • 2 dl mlieko
  • 3 ks vaječný žĺtok
  • 2 PL strúhanka
  • marhuľový džem na potretie cesta
SNEHOVÁ PENA
  • 5 ks vaječný bielok
  • 200 g kryštálový cukor
  • 1 ČL citrónová šťava
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:
  1. Do misy preosejeme múku pridáme cukor, zbytok surovín maslo pokrájané na menšie kúsky vypracujeme hladké cesto.
  2. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou +citrónovú kôru. Mlieko, cukor dáme zovrieť pridáme mletý mak povaríme asi 2 minúty počas varenia miešame, po uvarení dáme vychladnúť.
  3. Do makovej zmesi vmiešame strúhanku, vaječné žĺtky spojíme s nastrúhanymi jablkami. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku rozvaľkáme pomocou valčeka prenesieme na plech (25x35cm), cesto potrieme marhuľovým džemom.
  4. Plnku rozotrieme na korpus, uhladíme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 – 25 minút.
  5. Počas pečenia mixérom vyšľaháme vaječné bielky do polotuha po častiach pridávame cukor, citrónovú šťavu, došľaháme do tuha.
  6. Snehovu plnku rozotrieme na predpečeny koláč, vrch posypeme práškovým cukrom. Vložíme opäť do rúry pečieme 13-15 minút.
    Po upečení necháme vychladnúť pokrájame na kocky / rezy.
Dobrú chuť všetkým!👩‍🍳

 

Zdroj:aktuality.sk

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*