INGREDIENCIE
CESTO
- 200 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 150 g práškový cukor na osladenie
- 2 ks vaječný žĺtok
- 1 balíček trstinový cukor s vanilkovým extraktom alebo vanilínový cukor
- 200 g maslo
PLNKA
- 4 ks väčšie nastrúhané jablká
- 1 ks citrón (kôra a šťava)
- 220 g mletý mak
- 5 PL kryštálový cukor
- 2 dl mlieko
- 3 ks vaječný žĺtok
- 2 PL strúhanka
- marhuľový džem na potretie cesta
SNEHOVÁ PENA
- 5 ks vaječný bielok
- 200 g kryštálový cukor
- 1 ČL citrónová šťava
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Do misy preosejeme múku pridáme cukor, zbytok surovín maslo pokrájané na menšie kúsky vypracujeme hladké cesto.
- Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou +citrónovú kôru. Mlieko, cukor dáme zovrieť pridáme mletý mak povaríme asi 2 minúty počas varenia miešame, po uvarení dáme vychladnúť.
- Do makovej zmesi vmiešame strúhanku, vaječné žĺtky spojíme s nastrúhanymi jablkami. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku rozvaľkáme pomocou valčeka prenesieme na plech (25x35cm), cesto potrieme marhuľovým džemom.
- Plnku rozotrieme na korpus, uhladíme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 – 25 minút.
- Počas pečenia mixérom vyšľaháme vaječné bielky do polotuha po častiach pridávame cukor, citrónovú šťavu, došľaháme do tuha.
- Snehovu plnku rozotrieme na predpečeny koláč, vrch posypeme práškovým cukrom. Vložíme opäť do rúry pečieme 13-15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť pokrájame na kocky / rezy.
Dobrú chuť všetkým!👩🍳
Zdroj:aktuality.sk
Leave a Reply