Vedeli ste však, že to vlastne nie je ovocie, ale zelenina? Pestovanie melónu siaha až do čias pred takmer 4000 rokmi. Vtedy sa melóny doviezli z Ázie do Talianska, kde sa prvé zmienky o ich konzumácii objavili na kresbách v bájnych Pompejach. Dnes sa melóny pestujú po celom svete. V Turecku a Grécku sa stali „národným ovocím“. V Japonsku vyšľachtili dokonca odrody, ktoré nemajú žiadne semienka.
Každý z nás má rád červený melón, najmä počas horúcich letných dní. Naproti tomu o jeho jadierka príliš nestojíme. Zvyčajne ich považujeme za odpad a vyhadzujeme. Keď vám však prezradíme, čo melónové jadierka obsahujú a aké sú ich zdravotné prínosy, už ich nabudúce určite nevyhodíte.
Jedným z ich najväčších prínosov je vplyv na zlepšenie trávenia. Musia však byť rozdrvené, inak črevy len celé prejdú bez toho, aby sme zužitkovali ich obsah.
Ďalšou podmienkou pre absorpciu niektorých látok je to, že sa musí uvariť. Aj bez varenia získa telo mnohé vitamíny a minerály, ale ostatné dôležité substancie zostanú nevyužité.
Zdravotné prínosy melónových jadierok
Z množstva zdravotných prínosov spomeňme aspoň tie najdôležitejšie:
- vysoký obsah vlákniny podporuje tráviaci systém
- odstraňujú črevné parazity
- lieči zápaly v tráviacom trakte
- regenerujú pečeň po žltačke
- majú pozitívny vplyv na svaly
- zlepšujú pamäť
- rozširujú krvné cievy a znižujú krvný tlak
- pôsobia diureticky (odstraňujú nahromadenú vodu z tela a opuchy)
Ich blahodarný vplyv na močový systém je hlavným dôvodom, prečo mnohí lekári odporúčajú melónové jadierka pri problémoch s močovým mechúrom a močovými cestami. Navyše dokážu aj odstraňovať, prípadne podporovať vyplavovanie obličkových kameňov.
Čo obsahujú melónové jadierka
Melónové jadierka obsahujú vysoké množstvo látky zvanej citrulín. Ide o organickú zlúčeninu so silnými antioxidačnými účinkami. Táto substancia tiež rozširuje cievy, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza angíne pectoris a ateroskleróze. Tým všetkým zaisťuje výrazne lepšie prekrvenie tela a celkovo podporuje činnosť srdcovo-cievneho systému.
Okrem toho obsahujú melónové jadierka aj vysoké množstvo ďalších nutričných látok, ako sú: železo, horčík, vápnik, mangán a vitamíny A, B-komlex a C.
Recept na domáci čaj z melónových jadierok
Na prípravu čaju budete potrebovať tieto suroviny:
- 4 polievkové lyžice melónových jadierok
- 1,5 až 2 litre vody
Príprava
Postupujte nasledovne:
- Melónové jadierka najprv rozdrvte alebo rozomeľte.
- Potom ich vložte do hrnca, zalejte vodou, zakryte pokrievkou a varte 15 minút na miernom ohni.
- Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť.
Užívanie
Pripravený čaj pite v priebehu dňa. Vyrobené množstvo si rozdeľte na 2 dni. Potom si dajte jeden deň pauzu a znova 2 dni pite. Čaj užívajte týmto spôsobom niekoľko týždňov.
Odporúčanie na záver
Odporúčame vám, aby ste si melónové jadierka odkladali postupne v priebehu leta, pretože táto zelenina nie je dostupná vždy. Pokiaľ ju aj z dovozu majú, býva v zime pomerne drahá. Alternatívou je kupovať si priamo jadierka, tie však možno zohnať iba v niektorých špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, prípadne ich nemusia mať vždy na sklade.
Leave a Reply