9 výhod čaju z figových listov, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť!

Listy figovníka sú nielen jedlé, ale majú mnohostranné využitie a tiež zdravotné prínosy. Zostaňte s nami naladení a dozviete sa viac o výhodách čaju z listov figovníka!

Čo je figovník?

Figovník s botanickým názvom „Ficus carica“ je príbuzný čeľade „figovníkovitých“. Miestne v západnej Ázii a na Strednom východe sa komerčne pestuje pre výživné a mäkké „figové“ ovocie, ktoré sa tiež nazýva „Syconia“. Listy figovníka sa používajú v morských plodoch a mäse na zvýraznenie chuti. Jeho plody sa dajú použiť v čerstvej a sušenej forme na výrobu rôznych druhov figových produktov, ako je džem, nálev, figová rolka (cookie), esenciálny olej, čaj, džús, chlieb, víno a tiež sušienky. Dokonca aj jeho latex sa používa v liečebných postupoch na prevenciu chorôb. Existuje mnoho výhod čaju z listov figovníka, ktoré vám môžu priniesť úžitok mnohými spôsobmi, niektoré z nich sme zdieľali nižšie!

Nutričné ​​informácie

Listy figovníka sú plné draslíka, vápnika, fosforu, mangánu, vitamínu A, B1 a B2 spolu s antipyretickými, protiobezitnými, antidiabetickými, protizápalovými, antimikrobiálnymi a antioxidačnými vlastnosťami.

Výhody čaju z listov figovníka

1. Dobré pre diabetikov
Čaj vyrobený z figových listov vyvoláva hypoglykemickú aktivitu, ktorá pomáha pri prevencii vysokej hladiny cukru v krvi znížením hladiny glukózy v tele. Okrem toho jeho konzumácia znižuje závislosť od injekcií inzulínu u diabetických pacientov.

2. Má antioxidanty
Listy figovníka konzumované vo forme čaju sú bohatým zdrojom antioxidantov, ako sú obsah polyfenolov a flavonoidov, ktoré bojujú proti poškodeniu voľnými radikálmi. Okrem toho pomáha aj pri detoxikácii organizmu tým, že odstraňuje škodlivé toxíny.

3. Bohaté na antimikrobiálne vlastnosti
Čaj s figovníkmi je dokonalým domácim liekom na zastavenie rastu škodlivých patogénnych baktérií ako Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Pseudomonas; vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam.

4. Protizápalová aktivita
Varený čaj z figových listov má výrazný účinok proti akútnym zápalom vďaka svojim protizápalovým zlúčeninám bohatým na flavonoidy. Pite tento čaj pravidelne, aby ste využili jeho obrovské výhody.

5. Lieči horúčku
Listy figovníka sú účinné pri liečbe horúčky, pretože majú upokojujúci, antipyretický a protizápalový účinok, ktorý znižuje zvýšenú teplotu v tele.

6. Posilnite kosti
Listy figovníka obsahujú fosfor, vápnik a draslík spolu s horčíkom. Tieto základné živiny pomáhajú pri obnove a posilňovaní kostí. Pite tento nápoj pravidelne, aby ste zvýšili hustotu kostí.

7. Reguluje hyperlipidémiu
Hyperlipidémia je stav vysokej hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tento stav môže spôsobiť vážne problémy, pretože keď sa lipidy zhromažďujú v stenách krvných ciev, blokujú prietok krvi v tele. Ale nebojte sa, konzumácia figových listov vo forme čaju zlepšuje váš lipidový profil a zvyšuje dobrý cholesterol (HDL).

8. Lieči mužskú neplodnosť
Listy figovníka sú prospešné pri liečbe mužskej neplodnosti. Má antioxidačné látky, menovite melatonín, kyselinu kofeoylmalovú, mangán a vitamín E, ktoré zvyšujú počet spermií v tele.

9. Pomôcka pri chudnutí

Keďže listy figovníka majú vysoký obsah fytochemikálií, ako sú triesloviny, flavonoidy a alkaloidy, spolu so steroidmi, pomáha pri zvládaní obezity. Spolu s jeho konzumáciou je nevyhnutnosťou správna strava a fyzická aktivita.

Ako pripraviť čaj z figových listov?

Veci, ktoré budete potrebovať:

  • 3-4 čerstvé alebo sušené figové listy
  • 1/2 šálky vody
  • Šálka ​​na čaj

Kroky, ktoré treba nasledovať:

  1. Vezmite 3-4 čerstvé alebo sušené figové listy a riadne vyrežte ich stopky.
  2. Rozdrvte listy a pridajte ich do čajovej kanvice spolu s 1/2 šálkou vody.
  3. Čajovú kanvicu postavte na sporák asi na 10-12 minút, potom nalejte čaj do šálky a teraz je pripravený na konzumáciu.

Poznámka: Odporúča sa nedotýkať sa figových listov holými rukami, preto používajte rukavice.

Zdieľajte aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*