Ingrediencie:
- 3 veľké vajcia – žĺtky a bielky zvlášť
- 1/2 hrnčeka pšeničnej polohr. múky
- 1/2 šálky cukru
- 2 polievkové lyžice kakaa bez cukru
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
Krém:
- 500 ml smotany 30%
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 450 g kondenzovanej hmoty
- 15 g želatíny
- 150 ml studenej vody
Na namáčanie:
- asi 350-400 ml vychladenej, uvarenej kávy
- 3-4 polievkové lyžice liehu (možno vynechať)
Okrem toho:
- 12-14 podlhovastých piškót
- 50 g mliečnej čokolády
Postup:
- Piškóta: Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva.
- Rúru nastavte na 160 °C s ventilátorom (vo funkcii horný a dolný ohrev bez vent. 180 °C)
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Stále miešame mixérom, pridáme cukor, miešame, kým hmota nezhustne a nebude lesklá.
- Potom k bielkom pridáme žĺtka a ešte chvíľu šľaháme mixérom, kým nevznikne krémová homogénna hmota. Do vaječnej hmoty preosejeme predtým pripravenú kakaovú múku a vareškou premiešame. Cesto dáme na plech s rozmermi 25 x 30 cm vystlaný papierom na pečenie. Zarovnajte a vložte do predhriatej rúry. Pečieme asi 20-25 minút.
- Po vybratí z rúry necháme piškótu úplne vychladnúť. Odstráňte piškótu z plechu, odstráňte papier na pečenie a vložte papier späť do plechu na pečenie. Vrch na ceste zarovnajte tak, že odrežete pripečenú kôrku a vložte ho potom späť do pekáča.
- Suroviny na namáčanie zmiešame a piškótu v pekáči dobre namočíme (ja som použila cca 130ml punču, punč ostane na piškóty).
- Želatínu zalejeme studenou vodou a premiešame. Necháme napučať asi 15 minút. Napučanú želatínu dáme na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame, kým sa nerozpustí (trvá to asi 30 sekúnd). Odstráňte z tepla a odložte bokom.
- Smotanu vyšľaháme dotuha s vanilkovým extraktom. Pridajte kondenz. hmotu a premiešajte mixérom. Potom v 3 dávkach prilejeme rozpustenú želatínu, po každom pridaní miešame mixérom, kým sa suroviny nespoja.
- Polovicu hotového krému nalejeme na piškótu v pekáči, zarovnáme. Na vrch poukladáme piškóty dobre namočené v kávovom punči. Medzi piškótami ponechajte prosím 2 cm priestor.
- Zvyšný krém dáme na piškóty a zarovnáme. Na noc dáme do chladničky. Dobre vychladnuté cesto vyberieme z plechu. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke alebo v pare a nalejeme do fóliového vrecka. Odstrihnite roh vrecka a ozdobte koláč.
Leave a Reply