Toffee koláč, ktorému neodolá žiadna návšteva!

Ingrediencie:
  • 3 veľké vajcia – žĺtky a bielky zvlášť
  • 1/2 hrnčeka pšeničnej polohr. múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 polievkové lyžice kakaa bez cukru
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
Krém:
  • 500 ml smotany 30%
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 450 g kondenzovanej hmoty
  • 15 g želatíny
  • 150 ml studenej vody
Na namáčanie:
  • asi 350-400 ml vychladenej, uvarenej kávy
  • 3-4 polievkové lyžice liehu (možno vynechať)
Okrem toho:
  • 12-14 podlhovastých piškót
  • 50 g mliečnej čokolády
Postup:
  1. Piškóta: Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva.
  2. Rúru nastavte na 160 °C s ventilátorom (vo funkcii horný a dolný ohrev bez vent. 180 °C)
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Stále miešame mixérom, pridáme cukor, miešame, kým hmota nezhustne a nebude lesklá.
  4. Potom k bielkom pridáme žĺtka a ešte chvíľu šľaháme mixérom, kým nevznikne krémová homogénna hmota. Do vaječnej hmoty preosejeme predtým pripravenú kakaovú múku a vareškou premiešame. Cesto dáme na plech s rozmermi 25 x 30 cm vystlaný papierom na pečenie. Zarovnajte a vložte do predhriatej rúry. Pečieme asi 20-25 minút.
  5. Po vybratí z rúry necháme piškótu úplne vychladnúť. Odstráňte piškótu z plechu, odstráňte papier na pečenie a vložte papier späť do plechu na pečenie. Vrch na ceste zarovnajte tak, že odrežete pripečenú kôrku a vložte ho potom späť do pekáča.
  6. Suroviny na namáčanie zmiešame a piškótu v pekáči dobre namočíme (ja som použila cca 130ml punču, punč ostane na piškóty).
  7. Želatínu zalejeme studenou vodou a premiešame. Necháme napučať asi 15 minút. Napučanú želatínu dáme na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame, kým sa nerozpustí (trvá to asi 30 sekúnd). Odstráňte z tepla a odložte bokom.
  8. Smotanu vyšľaháme dotuha s vanilkovým extraktom. Pridajte kondenz. hmotu a premiešajte mixérom. Potom v 3 dávkach prilejeme rozpustenú želatínu, po každom pridaní miešame mixérom, kým sa suroviny nespoja.
  9. Polovicu hotového krému nalejeme na piškótu v pekáči, zarovnáme. Na vrch poukladáme piškóty dobre namočené v kávovom punči. Medzi piškótami ponechajte prosím 2 cm priestor.
  10. Zvyšný krém dáme na piškóty a zarovnáme. Na noc dáme do chladničky. Dobre vychladnuté cesto vyberieme z plechu. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke alebo v pare a nalejeme do fóliového vrecka. Odstrihnite roh vrecka a ozdobte koláč.
Dobrú chuť! 😋😋👌
Written By
More from redakcia
Máčala si v tomto kúpeli nohy 3-krát týždenne. Zmizli jej zápaly a krvný tlak sa jej ustálil!
Už naši starí rodičia používali nasledujúcu metódu, ktorá nám môže ušetriť veľa...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *