Pokiaľ nejete ryby príliš často, prinášame dobrú správu, ako napriek tomu ochrániť srdce a cievy.
Stačia len dve lyžičky ľanového oleja denne.
Kto zje denne dve lyžice ľanového oleja, môže obsah omega-3-mastných kyselín, ktoré chránia srdce, až zdvojnásobiť. Nahradiť ale konzumáciu rýb nemôže. Ľudské enzýmy tvoria z alfa-linolénovej kyseliny v ľanovom oleji zdravé a ochranné omega-3 mastné kyseliny. K tým patrí predovšetkým eicosapentéová kyselina a kyselina decosahexaenová, ktoré človek inak prijíma len z mäsa, morských plodov, rias alebo vo forme tabletiek.
A podľa nových štúdií sa ako ochrana ciev hodí aj ľanový olej.
Oveľa lepší krvný obraz
V štúdii Jenské univerzity dostávalo deväť mužov a žien po dobu ôsmich týždňov dve lyžice ľanového oleja, ale nesmeli jesť žiadne ryby. Priemerný vek účastníkov bol 62 rokov a všetci mali nadváhu, vysoký krvný tlak a problémy s metabolizmom cukru v krvi – trpeli takzvaným metabolickým syndrómom, ktorý je predstupňom kardiovaskulárnych chorôb ako srdcový infarkt alebo mŕtvica.
Po ôsmich týždňoch sa ukázalo, že účastníci nielen zdvojnásobili hladinu omega-3-mastných kyselín v krvi, ale taktiež sa znížil krvný tlak a zlepšila hladina cukru v krvi.
Ryby stále potrebujeme
Bohužiaľ morské ryby ľanový olej nahradiť nemôže. Dokonca ani ryby z chovu nie sú vhodnou alternatívou. Morské ryby obsahujú omega-3-mastných kyselín totiž mnohonásobne viac. Najviac zdravie podporíte, keď si morskú rybu dáte dvakrát týždenne. Vyberať môžete predovšetkým z tučných rýb ako je sleď, losos, sardela alebo makrela.
Ak bol pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj s ostatnými :).
Leave a Reply