Datľový koláč s karamelovou polevou, ktorému neodoláte!

Ingrediencie:
  • 200 g nasekaných datlí bez kôstok
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 1/3 šálky vriacej vody
  • 80 g mäkkého masla
  • 3/4 šálky hnedého cukru pevne zabaleného
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 1 3/4 šálky preosiatej hladkej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička pomarančovej kôry, jemne nastrúhaná
KARAMELOVÁ POLEVA
  • 3/4 šálky hnedého cukru pevne zabaleného
  • 1 šálka čistej smotany
  • 100 g masla nasekaného nadrobno

Postup:
  1. Predhrejte rúru na 180 C (160 C s ventilátorom). Vymastite a vyložte dno štvorcovej tortovej formy s priemerom 22 cm.
  2. Dajte datle do misky so sódou bikarbónou. Zalejte vriacou vodou a nechajte stáť, kým nevychladnú.
  3. Vyšľahajte maslo a cukor do svetlej a krémovej konzistencie. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  4. Pridáme vanilku a vmiešame múku, škoricu a pomarančovú kôru.
  5. Vlejte datľovú zmes a jemne premiešajte, kým sa dobre nespojí. Nalejte do tortovej formy a pečte 30 – 40 minút alebo kým nie je upečený.
  6. Karamelová poleva: Zmiešajte ingrediencie v malom hrnci a varte 2-3 minúty, alebo kým mierne nezhustnú.
    Koláč podávajte nakrájaný na štvorce s karamelovou polevou.
Tento koláč je výborný buď s veľkou kopou smotany alebo s vanilkovou zmrzlinou. 👌😋❤️

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*