Ingrediencie:
- 200 g nasekaných datlí bez kôstok
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 1/3 šálky vriacej vody
- 80 g mäkkého masla
- 3/4 šálky hnedého cukru pevne zabaleného
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 1 3/4 šálky preosiatej hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička pomarančovej kôry, jemne nastrúhaná
KARAMELOVÁ POLEVA
- 3/4 šálky hnedého cukru pevne zabaleného
- 1 šálka čistej smotany
- 100 g masla nasekaného nadrobno
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 C (160 C s ventilátorom). Vymastite a vyložte dno štvorcovej tortovej formy s priemerom 22 cm.
- Dajte datle do misky so sódou bikarbónou. Zalejte vriacou vodou a nechajte stáť, kým nevychladnú.
- Vyšľahajte maslo a cukor do svetlej a krémovej konzistencie. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
- Pridáme vanilku a vmiešame múku, škoricu a pomarančovú kôru.
- Vlejte datľovú zmes a jemne premiešajte, kým sa dobre nespojí. Nalejte do tortovej formy a pečte 30 – 40 minút alebo kým nie je upečený.
- Karamelová poleva: Zmiešajte ingrediencie v malom hrnci a varte 2-3 minúty, alebo kým mierne nezhustnú.
Koláč podávajte nakrájaný na štvorce s karamelovou polevou.
Tento koláč je výborný buď s veľkou kopou smotany alebo s vanilkovou zmrzlinou. 👌😋❤️
Leave a Reply