Ak máte radi tvarohové koláče, určite neprehliadnite tento recept na úžasný krakowský koláč, pretože v sebe skrýva niečo iné, ako všetky ostatné.
Jeho plnka bude neuveriteľne ľahká a zároveň nadýchaná. Spolu s jednoduchým cestom vytvárajú neoddeliteľnú kombináciu vhodnú na poobedňajšie posedenie pri kávičke!
Ingrediencie
- 1kg tvarohu
- 1 celé vajce
- 8 vaječných bielkov
- 8 vaječných žĺtkov
- 225g masla
- 250g pšeničnej múky
- 2g vanilky
- 100g hrozienok
- 375g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice škrobu
- Štipka soli
Príprava
- 125g zmäknutého masla rozmiešajte so 125g práškového cukru. Pridajte 1 vajce, vanilku a premiešajte. Pomocou preosiatej múky vymieste cesto a vložte ho na 1 hodinu do chladničky.
- Z cesta si odrežte väčšiu polovicu a vyvaľkajte na požadovanú veľkosť plechu. Položte ho na vystlatý plech papierom na pečenie a poprepichujte vidličkou na niekoľkých miestach. Cesto dajte na ďalších 30 minút do chladničky.
- Po uplynutí času vložte plech aj s cestom do rúry predhriatej na 180 stupňov na 12-15 minút.
- Na plnku si vymiešajte tvaroh v mixéri aby získal jemnú konzistenciu. Rozmiešajte si v mixéri zvyšok zmäknutého masla s 200g práškového cukru.
Pokračujte s miešaním a pridávajte k tomu po 1 žĺtku a 1 lyžici tvarohu, kým neminiete všetko. - Rozšľahajte si vaječné bielka so štipkou soli. Následne pridajte 50g práškového cukru a vyšľahajte si hustú penu. Nezabudnite ani na hrozienka a škrob.
Do tvarohovej zmesi pridajte bielkovú zmes a jemne premiešajte. - Na hotový koláč naneste tvarohovú plnku až po horné okraje plechu.
- Zvyšné cesto rozvaľkajte, narežte na tenké prúžky a položte ich na vrch do mriežkovaného tvaru.
- Koláč vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 50 minút. Po dopečení vypnite a otvorte rúru a nechajte tam koláč oddychovať ešte 1 hodinu.
- V prípade, že sa vám zažiada aj sladkej polevy navyše, zmiešajte si citrónovú šťavu s práškovým cukrom a potrite si koláčik. Jedna báseň!
DOBRÚ CHUŤ!😋👩🍳
Nezabudnite recept zdieľať so svojimi priateľmi!
Leave a Reply