Ingrediencie:
Cesto:
- 2 šálky celozrnnej polohr. múky
- 150 g masla (3/4 kocky)
- 3/4 šálky cukru
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/3 čajovej lyžičky amoniaku
- Z uvedených surovín vymiešame krehké cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút chladiť v chladničke a po vybratí ho rozvaľkáme na veľkosť plechu (23×33).
Dodatočne:
- 4-5 polievkových lyžíc krupice
- Približne 1 kg jabĺk
- 2 smotanové alebo vanilkové pudingy (po 40 g)
- 1 liter mlieka
- 1 lyžica zemiakovej múky
- 3-4 PL cukru (ak je puding bez cukru)
- Puding uvaríme s cukrom a do práškovej zmesi pridáme lyžicu zemiakovej múky. Rozvaľkané cesto posypeme tenkou vrstvou krupice (alebo strúhanky, aby cesto neabsorbovalo šťavu z jabĺk). Jablká zalejte pudingom a pečte 40 minút pri 180 °C.
- Upečený koláč nechajte vychladnúť.
Šľahačka:
- 1/2 litra 30 alebo 36% smotany
- 2-3 polievkové lyžice práškového cukru
- 2 čajové lyžičky želatíny
- 1/3 šálky mlieka
- 100 g čokolády
- Želatínu zalejte mliekom a nechajte napučať, potom ju rozpustite vo vodnom kúpeli. Dobre vychladnutú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, keď je hustá, pridáme rozpustenú želatínu (nesmie byť horúca) a miešame len dovtedy, kým sa nespojí. Na vychladnutý koláč natrite šľahačku a zarovnajte ju.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli s 2-3 lyžicami mlieka. Keď trochu vychladne, nalejte ho na koláč.
Dobrú chuť! 🙂
A ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj s priateľmi a rodinou.
Leave a Reply