Výborný koláč od sestry Anastázie: Krehké cesto s jablkami a šľahačkou, poliaté lahodnou čokoládou!

Ingrediencie:
Cesto:
  • 2 šálky celozrnnej polohr. múky
  • 150 g masla (3/4 kocky)
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/3 čajovej lyžičky amoniaku
  1. Z uvedených surovín vymiešame krehké cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút chladiť v chladničke a po vybratí ho rozvaľkáme na veľkosť plechu (23×33).
Dodatočne:
  • 4-5 polievkových lyžíc krupice
  • Približne 1 kg jabĺk
  • 2 smotanové alebo vanilkové pudingy (po 40 g)
  • 1 liter mlieka
  • 1 lyžica zemiakovej múky
  • 3-4 PL cukru (ak je puding bez cukru)

  1. Puding uvaríme s cukrom a do práškovej zmesi pridáme lyžicu zemiakovej múky. Rozvaľkané cesto posypeme tenkou vrstvou krupice (alebo strúhanky, aby cesto neabsorbovalo šťavu z jabĺk). Jablká zalejte pudingom a pečte 40 minút pri 180 °C.
  2. Upečený koláč nechajte vychladnúť.
Šľahačka:
  • 1/2 litra 30 alebo 36% smotany
  • 2-3 polievkové lyžice práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky želatíny
  • 1/3 šálky mlieka
  • 100 g čokolády
  1. Želatínu zalejte mliekom a nechajte napučať, potom ju rozpustite vo vodnom kúpeli. Dobre vychladnutú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, keď je hustá, pridáme rozpustenú želatínu (nesmie byť horúca) a miešame len dovtedy, kým sa nespojí. Na vychladnutý koláč natrite šľahačku a zarovnajte ju.
  2. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli s 2-3 lyžicami mlieka. Keď trochu vychladne, nalejte ho na koláč.
Dobrú chuť! 🙂
A ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj s priateľmi a rodinou.

 

Written By
More from redakcia
Čo väčšina žien nevie: Dôvody, prečo máte drobné chĺpky na brade!
Hoci silnejšie chĺpky na brade a okolo pier nie sú príliš estetické...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *