Ingrediencie:
PIŠKÓTA:
- 4 vajcia
- 1/3 šálky cukru
- 1/3 pohára kakaa
- 1/2 šálky polohr. múky
JOGURTOVO-SMOTANOVÁ PLNKA:
- 1/4 pohára 30% smotany
- 200 g bielej čokolády
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 veľký tuhý prírodný jogurt (390 g)
- 250 g syra mascarpone
- 250 g syra ricotta
- 2 lyžice želatíny
NAVYŠE:
- 3 vrchovaté polievkové lyžice, približne 150 g marmelády z viacerých druhov ovocia
- 8-10 PL kokosového likéru alebo rumu Malibu
- 1 pohár malín alebo čučoriedok
- čokoládová poleva: 1/4 šálky 30% smotany a 50 g horkej čokolády
POSTUP:
- Dno tortovej formy s rozmermi približne 20 x 25 cm vyložte papierom na pečenie. Kakao zmiešajte s múkou a dvakrát preosejte do misky. Rúru predhrejte na 170 °C. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka šľahajte na nízkych otáčkach mixéra asi minútu, kým nie sú napenené. Postupne zvyšujte otáčky mixéra na tuhú penu. Potom po lyžiciach pridávajte cukor a dlho a dôkladne šľahajte na vysokých otáčkach asi 2 minúty, kým nie je hmota tuhá a lesklá. Za stáleho šľahania pridávajte po troškách žĺtky a šľahajte ďalšie 2-3 minúty. Zmes by mala byť ľahká a nadýchaná.
- Pridáme kakao a múku (najlepšie v troch dávkach) a veľmi jemnými pohybmi kovovej lyžice alebo stierky premiešame s vyšľahanou hmotou, pričom sa snažíme nezničiť vyšľahanú penu.
- Cesto dajte do formy a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 20 minút.
- Zmes jogurtu a syra: V hrnci priveďte smotanu do varu. Odstavte z ohňa a okamžite pridajte čokoládu nalámanú na kocky. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a pridajte citrónovú kôru. Preložíme do misky a spolu s prírodným jogurtom, syrom mascarpone a ricottou vymiešame do hladka
- Do druhej veľkej misky pridáme želatínu namočenú v 3 lyžiciach vody a zalejeme 4 lyžicami vriacej vody, miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí, necháme vychladnúť. Do želatíny postupne pridávajte za stáleho miešania jogurtovo-smotanovú zmes.
- Piškótový koláč pokvapkajte kokosovým likérom. Na piškótu natrite tenkú vrstvu marmelády zmiešanej s 1 lyžicou likéru. Zmes jogurtu a syra rozotrite a dajte do chladničky úplne stuhnúť.
- Medzitým si pripravte čokoládovú polevu: Do hrnca nalejte smotanu a priveďte ho do varu. Odstavte z ohňa, pridajte čokoládu nalámanú na kocky a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať viac smotany. Koláč ozdobte polevou a malinami.
- TIPY
Prísady na koláč vyberte z chladničky, aby sa zohriali.
Leave a Reply