8 dovážaných potravín, ktoré sú plné plastov, pesticídov a rakovinotvorných chemikálií!

Čína je v dnešnom modernom svete nesmierne dôležitá. Okrem neuveriteľných tradícií a špecifík či chutnej kuchyne vyrába aj množstvo produktov, ktoré potrebujeme a používame každý deň.

Doteraz bol jej priemysel pod drobnohľadom verejnosti, ale kvôli nedokonalým normám sa ľudia začali vyhýbať výrobkom dovážaným z Číny.

V skutočnosti boli na trhu zabezpečené niektoré nechutne lacné čínske výrobky plné toxických látok, ktoré sa predávali v USA a na celom svete.

Predstavíme vám 8 nelegálnych čínskych potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, pretože sú plné nebezpečných toxínov a bežne sa dovážajú z druhého konca sveta.

1. Falošný ženšen

Koreň ženšenu je obľúbená liečivá rastlina, ktorá sa v Číne bežne používa už viac ako tri tisícročia. Jeho cena sa rýchlo zvýšila, preto sa miestni obyvatelia snažili nájsť spôsoby, ako ho čo najlepšie využiť.

Preto ho začali variť v cukre, aby bol koreň ťažší. Wei Feng, čínsky odborník na zdravie z Národného inštitútu pre kontrolu potravín a liekov (NIFDC), hovorí, že hlavným problémom nie sú len predajcovia, ktorí okrádajú svojich zákazníkov, ale aj pracovný postup, ktorý z potravín odstraňuje ich výživovú hodnotu.

Zistil, že prírodný ženšen obsahuje 20 % cukru a falošný až 70 %, čo je veľmi škodlivé pre zdravie.

2. Falošný zelený hrášok

V roku 2005 sa v čínskej provincii Hunan objavili správy o výrobe falošného zeleného hrášku. Tento príbeh uverejnený v miestnych novinách potvrdil, že tento hrášok bol tvrdý aj po uvarení a voda mala neprirodzenú zelenú farbu.

Výrobcovia z toho mali veľký zisk a vyšetrovaním sa zistilo, že jedna z týchto nelegálnych dielní, ktorá vyrábala tento falošný zelený hrášok tri roky, bola následne zatvorená.

Falošný hrášok bol vyrobený z hrachu, sójových bôbov s prídavkom zeleného farbiva a disiričitanu sodného (E223), ktorý slúžil ako konzervačná a bieliaca látka.

Toto farbivo je zakázané pre jeho rakovinotvorné vlastnosti a schopnosť inhibovať vstrebávanie vápnika v tele. Sang Liwei, expert na bezpečnosť potravín v Pekingu, uviedol, že tento výrobok sa predtým používal v čínskych provinciách Hunan a Guangdong.

Podľa neho čínski úradníci označia potravinu za potenciálne nebezpečnú len vtedy, ak kvôli nej zomrie aspoň jeden človek. Okrem toho sa potenciálne vedľajšie účinky takýchto výrobkov, či nesprávne používanie prídavných látok, neuvádzajú na etikete, dokonca sa predávajú ďalej.

3. Imitácia vajec

Na čínskych webových stránkach sú inštruktážne videá, ktoré ukazujú, ako Číňania zarábajú 70 dolárov denne na výrobe a predaji falošných vajec.

Obsahujú škodlivé zložky vrátane želatíny, kyseliny alginovej (E400), chloridu vápenatého, vody, kália draselného a umelých farbív.

Ich škrupiny sú tvorené uhličitanom vápenatým a konzumácia týchto vajec vedie k strate pamäti a demencii.

4. Falošné sladké zemiakové rezance

Čínske orgány zistili, že v zariadení v meste Zhongshan sa vyrobilo najmenej 5,5 tony falošných sladkých zemiakových rezancov. Mnoho ľudí sa sťažovalo na zvláštnu chuť týchto sladkých zemiakových rezancov.

Vyšetrovacie orgány zistili, že tieto rezance obsahovali kukuricu s priemyselným atramentom, ktorý ich farbil na fialovo, a tiež obsahovali parafín.

5. Plastová ryža

Čínske úrady zistili, že v krajine sa predáva falošná ryža. Predpokladá sa, že táto ryža obsahovala zemiaky a syntetickú živicu! Táto ryža zostala tvrdá aj po uvarení a spôsobovala rovnaké vedľajšie účinky ako falošný hrášok.

Jeho dlhodobá konzumácia viedla k rakovine. Opäť sa potvrdilo, že hlavným cieľom výrobcov je profitovať z falošných variantov potravín. Táto falošná ryža sa stala populárnou a dostala názov “Wuchang”.

6. Priemyselná soľ predávaná ako kuchynská soľ

Vzhľadom na nepriaznivé účinky jej konzumácie je priemyselná soľ označená ako “nevhodná na ľudskú spotrebu”, ale je oveľa lacnejšia. Za posledných 13 rokov sa predalo 788 ton tejto soli najmenej 12 prevádzkovateľom.

Táto škodlivá soľ vedie k psychickým a fyzickým problémom vrátane reprodukčných porúch a hypotyreózy – zvýšenej funkcie štítnej žľazy.

7. Hovädzie mäso z bravčového mäsa

Bravčové mäso je v Číne oveľa lacnejšie, preto sa v reštauráciách predávalo ako hovädzie. Je chemicky spracované pridaním hovädzieho extraktu a maskovacej glazúry, v ktorej sa mäso marinuje 90 minút.

Odborníci odporúčajú ľuďom, aby sa vyhýbali falošnému hovädziemu mäsu, pretože jeho dlhodobá konzumácia spôsobuje znetvorenie, otravu a dokonca rakovinu.

8. Detská výživa

Banner square CBS News informovala, že takmer 50 ľudí bolo obvinených z výroby falošnej instantnej detskej výživy, ktorá v roku 2004 spôsobila v čínskej provincii Fu-jang množstvo úmrtí detí.

Táto detská výživa obsahovala málo živín a bola väčšinou vyrobená z kriedy.
U všetkých detí, ktoré ju konzumovali, sa vyvinula “choroba veľkej hlavy”, ktorá sa prejavovala zväčšením hlavy dieťaťa a pomalým chátraním zvyšku tela.

Zdieľajte tento článok aj s ostatnými na Facebooku. Ďakujeme!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*