Už nikdy nedávajte dieťaťu sladené mlieko: Číha na vás TOTO!

Ak dieťaťu dávate sladené mlieko, je vhodné s tým okamžite prestať, pretože naň číha šokujúca choroba, ktorá je jednou z najťažšie poraziteľných, hoci ak chcete, môžete z tejto suroviny pripraviť veľmi dobrý dezert.

Podľa výskumu, ktorý uskutočnila Lekárska fakulta Univerzity v Cambridge v Anglicku, by bolo vhodné, aby sa rodičia vyhýbali sladeným mliekam, pretože ich pravidelná konzumácia je spojená s vyšším rizikom cukrovky,” hovorí profesorka a vedúca výskumná pracovníčka Nita Forouhi. Okrem toho sa odhaduje, že zvýšenie denného príjmu energie zo sladkých nápojov o 5 % zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu o 18 %.

Vedci poukazujú na to, že nahradenie ich konzumácie vodou, čajom alebo čiernou kávou znižuje riziko vzniku cukrovky o 14 % až 25 %. Výsledky štúdie poskytujú dôležité dôkazy o škodlivej úlohe cukru v strave. Profesorka Nita Forouhiová dospela k záveru, že lekári, Svetová zdravotnícka organizácia a ďalšie agentúry verejného zdravia by mali odporučiť znížiť alebo vylúčiť príjem energie z nápojov s pridaným cukrom a nahradiť ich zdravšími alternatívami, ako sú voda a čaj.

Výskumníci hodnotili konzumáciu nápojov 25639 dospelých obyvateľov bez cukrovky. Ide o prvú štúdiu svojho druhu, ktorá takto podrobne hodnotí stravovacie návyky. “Používali sa týždenné denníky, do ktorých si účastníci zaznamenávali, čo pili a jedli, s osobitným dôrazom na druh, množstvo a frekvenciu.

Účastníci tiež zaznamenali, kedy si do nápoja pridali cukor. To nám umožnilo po prvýkrát identifikovať rozdielny účinok pitia kávy alebo čaju s cukrom alebo bez neho,” uviedol Forouhi. Po 10,8 rokoch a 847 prípadoch sa zistilo, že pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu sa zvyšuje o : 22 % pri konzumácii sladkých nápojov 22 % pri konzumácii nápojov s chemickými sladidlami, zatiaľ čo pri konzumácii čaju alebo kávy s cukrom -2 % a pri konzumácii džúsov -1 %.

Keď sa zohľadnili ukazovatele obezity (obvod pása a index telesnej hmotnosti), ukázalo sa, že riziko z mliečnych výrobkov sladených cukrom je ešte vyššie, zatiaľ čo súvislosť medzi cukrovkou a nápojmi s chemickými sladidlami sa znížila na 6 %.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*