Zložky
- 2 celé vajcia
- 4 žĺtky
- 15 dkg práškového cukru
- citrónovú kôru
- 4 vaječné bielky
- 15 dkg polohr. múky
- broskyňová príchuť
Náplň:
- 15 g práškového cukru
- 15 kusov piškót
- šťava z 1 citróna
- 15 gramov mletých vlašských orechov
- 5 deka čokolády
- 1 deciliter rumu
- Cukor uvarte s trochou vody na hustý sirup. Po vychladnutí sirupom namočte piškóty, pridajte citrónovú šťavu, mleté orechy a rum. Plnku dobre premiešajte a zmiešajte s nastrúhanou čokoládou. Celú zmes ešte raz dobre premiešajte.
Rumová poleva:
- 26 g práškového cukru,
- 2 polievkové lyžice vriacej vody
- 2 polievkové lyžice rumu
Príprava
- Dve celé vajcia, štyri žĺtky, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru miešajte pol hodiny.
- Bielka vyšľahajte do tuha, potom pridajte múku a jemne vmiešajte do cesta. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pomaly pečte na 180 C cca 35 min, treba sledovať.
- Keď je cesto upečené, vyberte ho z formy a navlhčeným nožom ho pozdĺžne rozrežte na tri rovnaké časti. Spodnú časť natrite broskyňovým džemom a na vrch rozotrite polovicu plnky. Navrch položte druhú časť, pokvapkajte rumom, potrite marhuľovým džemom a zvyškom plnky. Prikryte treťou vrstvou, zaťažte ťažkým závažím na 1 hodinu a potom prelejte rumovou polevou.
- Krájajte až na druhý deň.
- Na jednoduchšiu punčovú polevu je tu 25 dkg práškového cukru, 3 PL citrónovej šťavy, 2 PL višňovej šťavy. Dobre vymiešam a keď je studená natriem na koláč.
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply