Lekárske varovanie: Drastické diéty ničia tento orgán!

Pečeň je jedným z našich najvýkonnejších orgánov, ktorý takmer nepozorovane vykonáva svoju prácu, čistí krv a celé telo od toxínov, ale plní aj mnoho dôležitých fyziologických funkcií, a preto musíme urobiť všetko pre jej ochranu.

Prof. Dr. Alexandru Oproiu, hlavný gastroenterológ a čestný prezident Rumunskej spoločnosti pre gastroenterológiu a hepatológiu, vysvetľuje. Pečeň je najväčší žľazový orgán v ľudskom tele, váži 1400 až 1600 gramov. Zohráva dôležitú úlohu pri rozklade a premene sacharidov, bielkovín a tukov.

V Maďarsku je, žiaľ, vysoká miera ochorení pečene, ktorú by bolo možné znížiť pravidelným skríningom. Problémom ochorenia pečene je, že tento orgán má málo nervových buniek vnímajúcich bolesť, takže poškodenie zostáva takmer nepovšimnuté a bez príznakov. Aj pri závažnom poškodení pečene sa vyskytujú len všeobecné príznaky, ako je únava, slabosť, pričom najvýraznejším príznakom je žltačka, a je potrebné okamžite vyhľadať lekára.

Väčšina problémov s pečeňou je spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu, ktorý spúšťa tukovú degeneráciu pečene, ale tuková choroba pečene môže vzniknúť aj vtedy, keď nepijete veľa alkoholu, a to v dôsledku životného štýlu a nadmernej konzumácie nezdravých potravín.

  • Ak nie je pečeň človeka stukovatená od alkoholu, zvyšuje sa riziko cukrovky a obezity.

Pečeň premieňa tuky, ktoré sa v tele rozkladajú počas stravy, na cholesterol. Vyprodukovaný cholesterol inhibuje enzým v pečeni, ktorý je zodpovedný za produkciu cholesterolu. Ak tento enzým nie je inhibovaný, pečeňová bunka produkuje čoraz viac cholesterolu, ktorý sa nakoniec vylúči so žlčou.

V záujme ochrany pečene je dôležité, aby ste počas diéty nestratili viac ako 2 kg telesnej hmotnosti za týždeň, pretože ak sa tak stane, môže to mať škodlivý vplyv na pečeň. U pacientov, ktorí podstúpia chirurgický zákrok na zníženie hmotnosti, sa môžu objaviť žlčové kamene a u pacientov, ktorí okrem chirurgického zákroku držia drastickú diétu, sa môže vyskytnúť ochorenie tukovej pečene.

Páčil sa Vám tento článok? Podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*