Škoricovo-kokosový vodný kefír je jedným z najzdravších a najjednoduchších nápojov. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, dodáva energiu, priaznivo pôsobí pri chudnutí a tráviacich problémoch. Znižuje nadmernú chuť na sladké.
Vodný kefír je nápoj obsahujúci množstvo „dobrých“ baktérií, enzýmov, vitamínov a minerálov dôležitých pre posilnenie endokrinného, tráviaceho a imunitného systému.
Takýto kefír je mimoriadne jednoduchý na prípravu. Prvým krokom je fermentácia kvalitnej kokosovej vody.
Za týmto účelom do nej pridáme bakteriálne kultúry (kefírové zrná), aby sme získali šumivý osviežujúci nápoj.
Vodný kefír môžu konzumovať ľudia s vegánskou, vegetariánskou, paleo, bezlepkovou a bezmliečnou diétou. Z daného množstva surovín získame cca 1 liter nápoja.
Potrebné ingrediencie:
- 4 poháre kokosovej vody (najlepšie získanej z 3 – 4 mladých kokosov),
- 3 čajové lyžičky namočených vodných kefírových zŕn (1 vrecúško)
- 1 tyčinka škorice
- Na výrobu kefíru budete potrebovať aj sterilizovanú litrovú nádobu s vrchnákom.
Spôsob prípravy:
Do nádoby nalejte kokosovú vodu izbovej teploty a pridajte do nej kefírové zrná a tyčinku škorice. Premiešame a zľahka prikryjeme pokrievkou.
Necháme 24 – 48 hodín stáť. Škoricovo-kokosový kefír je hotový, keď získa mliečnu farbu, jemne sýti a osviežuje.
Leave a Reply