Prísady na cesto:
- 300 g polohr.Múka
- 100 g Práškový cukor
- 125 g Maslo
- 3 ks vaječný žĺtok
- 1/2 balíčka Prášok do pečiva
- 1 polievková lyžica kyslá smotana
Na náplň:
- 4-5 ks jabĺk
- 200 ml voda
- 100 g Cukor
- 1 ks. Škoricový cukor
- 2 ks. vanilkový cukor
Pre snehovú polevu:
- 3 Vaječné bielky
- 6 polievkových lyžíc práškový cukor
Postup:
- Múku a prášok do pečiva preosejte cez sito a pridajte rozpustené maslo, cukor a žĺtky. Vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte 1-2 lyžice kyslej smotany. Cesto vložte do chladničky.
- Jablká nahrubo nastrúhajte a vložte do hrnca. Do hrnca pridajte 200 ml vody a cukor. Varte, kým sa voda úplne neodparí. Nakoniec vmiešajte škoricu a vanilkový cukor.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na veľkosť plechu na pečenie. Potom položte plát cesta na vymastený a múkou vysypaný plech a popichajte ho vidličkou. Vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C. Po 10 minútach ho vyberte, rozložte naň jablkovú náplň a vráťte do rúry. Pečte ďalších 15 minút.
- Bielka vyšľahajte ručným mixérom do tuha a po častiach pridávajte cukor. Vyšľahané bielky by mali byť nadýchané a lesklé. Na jablkovú náplň rozotrite vyšľahané bielky Znížte teplotu na 120 °C a koláč pečte ešte asi 30 minút. Alebo kratšie/dlhšie – každá rúra pečie inak. Keď snehová poleva začne hnednúť, koláč ihneď vyberte z rúry.
Leave a Reply