Ingrediencie na piškótové cesto:
- 6 vajec L.
- 1 a 1/4 šálky cukru (prísady odmerané v 250 ml pohári)
- 6 lyžíc oleja
- 1 a 1/2 šálky hladkej pšeničnej múky
- 2 lyžice prášku do pečiva
Ostatné zložky:
- 1 konzerva broskýň v sirupe
- 4 broskyňové želé
- asi 200 gramov sušienok
- 700 gramov tvarohového syra z vedra
- 1 téglik broskyňového džemu pre mňa s kapacitou 410 gramov
- 3 lyžičky želatíny
Príprava:
- Upečieme piškótu: bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhú penu, ku koncu šľahania pridáme cukor, keď je pena tuhá a lesklá, primiešame po jednom žĺtka, za stáleho miešania prilievame olej. Pridáme múku s práškom do pečiva a len krátko miešame, kým sa suroviny nespoja.
- Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi 36 × 24 cm vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov (hore-dole), pečieme asi 30 minút na suchú tyčinku. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutú piškótu vyberieme z pekáča a prekrojíme na polovicu. Jednu polovicu vložíme späť na plech vystlaný papierom na pečenie,
medzitým si v 500 ml horúcej vody rozpustíme 3 broskyňové želé a necháme vychladnúť. - Nalejte broskyne so sirupom do hrnca. Miešajte do hladka a nastavte na plyn. Privedieme do varu, odstavíme z plynu. Nalejte jedno broskyňové želé a miešajte, kým sa nerozpustí, potom horúcu broskyňovú penu natrieme na piškótu a navrch poukladáme vrstvu sušienok. Necháme bokom, kým pena nestuhne.
- Syr dáme do misky, za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame vychladnuté želé. Miešame, kým sa suroviny nespoja. Keď hmota začne tuhnúť, vylejeme ju a rozotrieme na sušienky, na tvarohovú hmotu dáme druhú polovicu piškóty, zľahka zatlačíme a dáme do chladničky, kým hmota nestuhne.
- Broskyňový džem dáme do hrnca a privedieme do varu. Keď džem vrie, odstavíme z plynu. Nalejte želatínu a miešajte, kým sa nerozpustí. Horúcim džemom potrieme vrch koláča. Hotový koláč vložíme na noc do chladničky aby stuhol.
Leave a Reply