Ako to vyzerá, keď sa roztopí a znova zamrzne? POZOR, riziko otravy!

Keďže ide o mliečny výrobok, zmrzlina má podobné opatrenia ako ostatné mliečne výrobky v závislosti od úrovne chladenia, konzervácie a rozmrazovania, ktorou prešla.

Opätovné zmrazenie rozmrazenej zmrzliny nielenže zmení jej textúru, čo má za následok zrnitú a vykryštalizovanú textúru, ale môže spôsobiť aj bakteriálnu kontamináciu. Keď zmrzlinu vynecháte z mrazničky a začne sa topiť, spustí sa chemický proces, ktorý produkuje baktérie. Hoci opätovné zmrazenie spomalí tento bakteriálny rast, nezabije baktérie.

Opätovné zmrazovanie zmrzlín je bezpečné iba vtedy, ak sú mierne rozmrazené a predtým boli uchovávané v správnom chladení. Dôležité je aj to, že neboli vystavené vonkajšiemu prostrediu.

Ak sa však takmer roztopili z mrazničky, potom je pravdepodobne ohrozenie vášho zdravia, ak ich zjete. Hlavným nebezpečenstvom je rýchly rast baktérií.

Zmrzlina sa topí pri teplote okolo -0,5 °C, a keď sa tak stane, škodlivé baktérie, ako je Listeria monocytogenes, rýchlo rastú v prostredí s obsahom cukru. Otravy z roztopených zmrzlín, ktoré boli opätovne zmrazené, sú veľmi časté, najmä počas letnej sezóny.

Ak kupujete zmrzlinu v miestnych obchodoch, skôr sa stretnete s prípadmi, kedy bola znovu zmrazená. Dôvodom je najmä skutočnosť, že veľa malých obchodov nemá generátory, takže ak dôjde vo vašej oblasti k výpadku prúdu, zmrzliny v ich chladičoch sa roztopia a znova vychladnú, keď sa prúd opäť zapne.

To, samozrejme, v žiadnom prípade neznamená, že všetky miestne obchody môžu mať problémové zmrzliny. Ale je tu jedna jednoduchá vec, ktorú potrebujete vedieť, aby ste zistili, či sa zmrzlina roztopila a znovu zamrzla, bez ohľadu na to, kde ste ju dostali.

Kľúčom je, že v takom prípade sa vyvinú väčšie, viditeľné ľadové kryštály. Bude tvrdšia ako normálna zmrzlina, chuťovo „neutrálnejšia“ a určite bude mať zmenenú textúru.

Poďme sa pozrieť na niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste aj vy mohli správne uchovávať zmrzlinu v chladničke:

  1. Urobte si miesto: Zmrzliny by mali byť vzdialené od ostatných položiek v mrazničke, aby sa umožnilo prúdenie vzduchu pod a cez každú policu.
  2. Zakryte ju: Uistite sa, že je v uzatvárateľnej, neporušenej nádobe, aby sa pri otváraní a zatváraní chladničky nepokazila zmenami teploty.
  3. Zabezpečenie kvality: Hoci sa zmrzliny môžu skladovať až štyri mesiace, kolísanie teplôt pri otvorení a zatvorení chladničky môže ovplyvniť výrobok.
Podeľte sa o článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*