Dextróza, fruktóza, laktóza, maltóza, glukóza. Všetky názvy cukru. V skutočnosti existuje viac ako 50 názvov pre to, čo je v podstate chemickou vlastnosťou cukru. Hlavnou otázkou je, či je to naozaj škodlivé pre vaše zdravie?
V podstate môžeme hovoriť o dvoch cukroch. Tie dobré, t. j. prirodzene sa vyskytujúce, a tie, ktoré sa pridávajú do potravín v rafinovanej forme.
Cukor (teraz hovorme o glukóze) je pre telo nevyhnutnou živinou, pretože je hlavným zdrojom energie pre fungovanie organizmu. Cukor je vždy to prvé, po čom “siahneme”, keď ide o energiu. Využívame ho z krvi alebo zo zásob cukru (glykogénu – v pečeni a svaloch).
Problémom je, že ak to preženieme, už to nie je zásoba cukru (glykogénu), ale vytvára sa čoraz viac tuku. Okrem toho pravidelné a náhle výkyvy hladiny cukru v krvi a s tým spojené prudké zvýšenie hladiny inzulínu môžu vážne poškodiť organizmus. To môže viesť k chronickým ochoreniam v neskoršom veku.
Koľko je dosť?
Koľko cukru by ste mali denne zjesť?
Všeobecné odporúčanie je maximálne 9 čajových lyžičiek (36 g) pre mužov a 6 čajových lyžičiek (24 g) pre ženy. Štúdie však ukázali, že priemerný denný príjem cukru je 22 čajových lyžičiek (88 g). To platí okrem potravín obsahujúcich prírodné cukry.
Zvýšená konzumácia cukru môže ľahko viesť k obezite a to aj u detí. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukru môže spôsobiť hlboké zmeny vo funkcii mozgu a produkcii neurotransmiterov. Môže mať tieto účinky.
Učenie a pamäť
Štúdie ukázali, že strava s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov môže podporovať oxidačný stres, ktorý vedie k poškodeniu buniek. Scott Kanoski, docent na katedre biológie Purdue University, uskutočnil experiment na potkanoch.
Tri dni im podával stravu s vysokým obsahom cukrov a tukov a pozoroval zmeny vo funkcii ich hipokampu (časť mozgu zodpovedná za učenie a pamäť). Potkany nemohli v bludisku nájsť potravu.
Závislosť
Vedci dokázali, že závislosť od cukru je skutočná. Konzumácia cukru zvyšuje produkciu látky nazývanej dopamín, ktorá v mozgu vyvoláva pocit odmeny. Čím viac sa ho v tele uvoľňuje, tým viac sme naň precitlivelí a potrebujeme ho stále viac, aby sme dosiahli rovnaký účinok.
Depresia a úzkosť
Závislosť môže spôsobiť vážne výkyvy nálad, najmä keď sa snažíme prestať používať predmet závislosti. Podobne aj vyradenie cukru zo stravy môže spôsobiť abstinenčné príznaky, ako sú bolesti hlavy, chuť na jedlo, zimnica a úzkosť.
Leave a Reply