Náš život by mal byť vo všetkých aspektoch v rovnováhe. Väčšinu dňa trávite v práci, preto by ste si mali nájsť priestor na oddych a zdravý pohyb aj doma. Rovnováhu ľudského tela môže narušiť aj nesprávne zvolená potrava. Kľúčom ku všetkým procesom je hladina pH v ľudskom tele.
Zásaditá strava
Aby ste si udržali zdravie, musíte si zabezpečiť prísun vhodných potravín. Množstvo kyselinotvorných produktov sa snaží zbaviť telo vyváženej hladiny pH. Do krvného obehu sa začnú vyplavovať látky opačného charakteru, t. j. zásadité (najmä vápnik, fosfor a horčík).
To však môže byť pre telo škodlivé, pretože ak nie sú v tele voľne dostupné, odstraňujú sa z kostí, zubov a orgánov. To potom spôsobuje únavu, oslabuje imunitný systém a robí telo náchylným na rôzne choroby.
Medzi najčastejšie kyslomliečne potraviny patria obilniny, fazuľa, mäso, mliečne výrobky, ryby a rýchle jedlá, ktoré sú dnes k dispozícii. Faktor pH sa udrží, ak budete konzumovať menej kyselinotvorných látok (20-40 %) a viac zásaditých (60-80 %).
Takže teraz sa pravdepodobne pýtate sami seba, aké potraviny by ste mali jesť? Do svojho jedálnička musíte zaradiť najmä minerály, pretože len tak môže vaša imunita opäť bezchybne fungovať.
Top 10 zásaditých potravín
- Avokádo
Avokádo je mimoriadne zdravé ovocie s hodnotou pH 8, čo vedie k alkalizácii organizmu. Neutralizuje tak kyslé potraviny v žalúdku. Mali by sme ho jesť každý deň. Do jedálnička sa dá zaradiť pomerne ľahko – na toasty, sendviče, do šalátov alebo domáceho guacamole.
- Zrelé banány
Lekári tvrdia, že ak budeme jesť zrelé banány, znížime kyslosť žalúdka a vstrebávanie škodlivých látok. Vyhnite sa nezrelým banánom, ktoré môžu viesť k zápche. Najlepší banán je ten s hnedými škvrnami na šupke. Telo tak získa vitamíny a minerály – všeobecne povedané, zásaditosť.
- Mandle
Mandle a mandľové mlieko sú bohatým zdrojom zásaditosti. Okrem toho pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, zlepšujú činnosť mozgu a zdravé trávenie. Vaše telo sa tak stane dokonale vyváženým.
- Špargľa
Špargľa pomáha vyrovnávať zásadité pH s hodnotou 8,5. Mali by ste tiež vedieť, že dodáva telu vodu, vitamíny, minerály a antioxidanty.
- Melón
Melón je ideálnym spoločníkom na horúce letné dni. Jeho pH je približne 9 a obsahuje vysoký podiel vlákniny, je výborným detoxikačným prostriedkom. Ponúka tiež vitamíny, minerály a vodu – udržiava rovnováhu elektrolytov.
- Kajenské korenie
Kajenské korenie je dobrým zdrojom alkalických látok. Hodnota pH dosahuje až 8,5. Okrem toho má antibakteriálne vlastnosti, zlepšuje krvný obeh, znižuje krvný tlak, odstraňuje toxíny z tela a posilňuje mozgovú činnosť.
- Papája
Papája upokojuje tráviace ťažkosti a je bohatá na živiny. Obsahuje vlákninu, vodu, vitamíny a minerály. Jeho cieľom je poskytnúť telu celkovú kondíciu. Zároveň je aj vynikajúcim zdrojom alkalických látok.
- Brokolica
Má vysokú schopnosť alkalizovať potraviny, je z čeľade krížovitej zeleniny, čo už naznačuje skvelé vlastnosti.
- Citróny
Citróny majú síce kyslú chuť, ale ich štiepením sa v skutočnosti menia na alkalizujúce látky. Do vody by ste mali pridať niekoľko plátkov citróna a piť ju počas celého dňa.
- Cesnak
Cesnak je plný živín a je užitočným korením. Pomáha neutralizovať kyslé potraviny, ako je mäso, ryby, syr a vajcia.
Páčil sa Vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply