Švédska mandľová torta: Poteší sa rodina, ale aj hostia!

Zloženie:
Pre tortovú formu s priemerom 20-21 cm.
  • 6 vaječných bielkov
  • 130 g cukru (1,5 dl)
  • 115 g mletých mandlí
  • 30 g holandského kakaa (1,5 polievkovej lyžice)
  • 30 g kukuričného škrobu (1,5 polievkovej lyžice)
  • niekoľko kvapiek octu alebo citrónovej šťavy
  • štipka soli
Na plnenie:
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1,5 dl smotany na šľahanie
  • 130 g cukru (1,5 dl)
  • 30 g kukuričného škrobu (1,5 PL)
  • 150 g masla
  • 1/2 vrecka plátkovaných alebo sekaných mandlí

Príprava:
  1. Zvyčajne pečiem vo forme s priemerom 21 cm, ktorá poskytuje najideálnejšie plátky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dno formy vyložte papierom na pečenie a jemne ho vymažte. V žiadnom prípade nemastite boky, pretože cesto sa nebude lepiť.
  2. Zmiešajte škrob, kakaový prášok a mleté mandle. Pridajte štipku soli a premiešajte.
  3. Bielka vyšľahajte do tuha. Pridajte niekoľko kvapiek octu (citrónovej šťavy) a ešte chvíľu šľahajte. Potom pridajte cukor v 2 alebo 3 častiach a miešajte, kým nezoslabne.
  4. Suché prísady jemne vmiešajte do peny pomocou polievkovej lyžice. Nalejte zmes do formy a uhlaďte ju. Netlačte, len ju pekne uhlaďte. Cesto vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Neotvárajte dvierka 20 minút.
  5. Kým sa cesto pečie, opečte na suchej panvici nakrájané (nasekané) mandle, miešajte ich, aby rovnomerne zhnedli. Odložte.
  6. Keď je cesto upečené, vyberte ho z rúry a nechajte úplne vychladnúť vo forme. Medzitým pripravte krém. Žĺtky vymiešajte s cukrom do bielej peny. V hrnci zmiešajte škrob so smotanou, kým sa neurobia hrudky. Varte, kým nezhustne. Ešte za tepla vmiešajte tretinu masla. Nechajte vychladnúť na približne 70-80 stupňov. Do 70-80 stupňového škrobu vmiešajte osladené žĺtky, opäť trochu zahrejte, ale nie do varu, len na 80 stupňov, buďte opatrní, inak sa žĺtky zrazia. Neustále miešajte. Nakoniec vmiešajte zvyšné ľadové maslo. Nechajte vychladnúť. Potom krém vložte na 20-30 minút do mrazničky, aby nebol tekutý, ale aby sa dal rozotrieť.
  7. Z formy odstráňte ráfik, Zrežte vrch koláča aby bol rovnomerný, otočte a odlepte papier na pečenie. Nechajte koláč takto, spodnou stranou nahor, aby bol vrch pekne rovný. Zúbkovaným nožíkom na chlieb ho prekrojte na polovicu. Vyberte krém z mrazničky, premiešajte ho a rozotrite na spodnú vrstvu o niečo menej ako polovicu. Vrchnú vrstvu položíme na vrch, potrieme zvyšným krémom a potom aj boky torty. Posypte opraženými mandľami.
  8. Hotový koláč vložte do mrazničky. Na konzumáciu bude pripravená približne za hodinu.
  • Tajomstvo švédskeho mandľového koláča:
    Vždy ho jedzte vychladený. Uchovávajte ho v mrazničke a ak ho chcete jesť, vyberte ho vopred a nechajte ho trochu rozmraziť – asi 20 minút až pol hodiny, v letných horúčavách menej. Vďaka tejto vlastnosti sa dá pripraviť v dostatočnom predstihu na podujatia, na zábavu a môže sa skladovať zmrazený.
Dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*