Potrebujete:
Na cesto
- 170 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 2,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 4 vajcia
- 80 g kyslej smotany
- 100 ml slnečnicového oleja
- 120 g cukru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Na krém
- 100 g kyslej smotany
- 400 g tvarohu
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 50 g kakaa
- na polevu
- 60 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 40 g mlieka
Pre sirup
- 100 g vody
- 50 g cukru
- 20 g koňaku/brandy
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kyslou smotanou a olejom. Potom suchú zmes vmiešajte do vaječnej zmesi. Šľahajte mixérom do hladka. Formu vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 12 až 15 minút. Po uplynutí času pečenia skontrolujte cesto drevenou špajdľou. Ak je cesto dobre upečené, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť. Otočte ho a opatrne položte papier na pečenie.
- Strany zarovnajte nožom a cesto rozrežte na 4 rovnaké časti. Každú časť zalejte sirupom, ktorý pripravíte takto: 50 g cukru rozmiešajte v 100 ml vody a priveďte do varu. Varte asi 2 minúty a nechajte vychladnúť. Pridajte 2 polievkové lyžice koňaku. Pripravte krém: Zmiešajte kyslú smotanu, tvaroh, kakao a kondenzované mlieko. Vypracujte do hladka.
- Zostavte koláč: Prvý plát cesta položte na plech a potrite ho 1/3 krému. Potom naň položte druhý kus cesta, zľahka ho pritlačte a opäť potrite 1/3 krému. Takto pokračujte a potom koláč uložte do chladničky.
- Pripravte polevu: Maslo zmiešajte s mliekom a priveďte do varu. Do horúcej zmesi pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Koláč rovnomerne polejeme polevou a necháme stuhnúť. Nakrájajte a podávajte.
Dobrú chuť!
Leave a Reply