Veterník z plechu: Tento karamelový dezert nekúpite ani v cukrárni!

Potrebujeme:
Na cesto:
  • 750 ml vody
  • 230 g masla
  • 230 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 8 vajec
Na karamelovú náplň:
  • 750 ml mlieka
  • 2 balíčky karamelových pudingov
  • práškový cukor podľa chuti
  • 250 g masla
Okrem toho:
  • 2 x 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 bal. stužovača
  • cukor podľa chuti
Na karamelovú polevu:
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup:
  1. Vodu s maslom a soľou zohrejte, potom pridajte múku a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa cesto neprilepí na varič alebo hrniec (mne to trvalo asi 10 minút).
  2. Do vychladnutej zmesi po jednom zašľahajte vajcia, pričom každé z nich pred pridaním ďalšieho dobre vyšľahajte.
  3. Na dva plechy dajte papier na pečenie a cesto rozdeľte na polovicu.
  4. Vložte do predhriatej rúry na 200 °C. Prvých 15 minút rúru neotvárajte, bubliny by praskli. Pečte približne 30-40 minút.
  5. Povrch však musí byť na dotyk chrumkavý, pretože pri chladnutí trochu zmäkne.
  6. V 750 ml mlieka uvarte 2 karamelové pudingy a nechajte ich vychladnúť. Potom vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a postupne pridávajte uvarený vychladnutý krém. Oslaďte podľa chuti.
  7. Vyšľahajte tuhú šľahačku so zahusťovadlom a cukrom. Na prvý plát natrite karamelovú náplň a na ňu rozotrite šľahačku. Prikryte druhý plátok a polejte ho karamelovou polevou.
  8. Poleva: Nasypte cukor do hrnca a nechajte ho rozpustiť. Keď cukor skaramelizuje, prilejte horúcu smotanu. Dávajte pozor, bude to striekať! Varte, kým sa karamel úplne nerozpustí (ak je veľmi hustý, pridajte ešte trochu horúcej smotany). Okamžite nalejte na veterník a vychlaďte v chladničke.
DOBRÚ CHUŤ! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*