- Ide o to, aby ste odmerali rovnaké množstvo každej prísady a pridali toľko múky, koľko je ich spoločná hmotnosť. Jedno vajce má hmotnosť približne 50 g, takže sa považuje za jednotku.
- Výsledkom je veľmi ľahké a mäkké pečivo. Skvelé sa hodí aj k polievkam. Vyšlo to výborne, takže recept je v mojom receptári.
Zloženie:
- 100 g masla
- 100 g tvarohu
- 100 g vajec (to sú cca 2 vajcia)
- 100 g mlieka (asi 1 dl)
- 300 g hladkej múky + 100 g múky polohr.
- 1 čajová lyžička čakanky (môže sa vynechať, ale výrazne zlepšuje držanie cesta)
- 10 g droždia
- 1 čajová lyžička soli
- štipka cukru
Príprava:
- Odmeriam ingrediencie. Mlieko zohrejem v mikrovlnke so štipkou cukru, rozdrobím doň droždie. Maslo nechám zmäknúť v mikrovlnke. Do vysokej misy dám múku, pridám suroviny okrem kvasnicového mlieka. Do kuchynského robota vložím len jednu zo špirál a premiešam. Potom pridám mlieko a vymiešam do hladka. Prikryjem a nechám postáť.
- Po pol hodine sa s ním dá pracovať, netreba ho kysnúť. Ak zostane dlhšie, lebo robím niečo iné, dám to do chladničky a môže tam zostať. V tomto prípade sa trochu zdvihne.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Na vykrajovanie polmesiakov používam 5 cm vykrajovačku, pretože je to rýchle a nevzniká odpad. Vrch potriem mliekom a posypem sezamom alebo syrom. Rúru vyhrejem na 200 stupňov. Polmesiace ukladám na plech, netreba ich vymastiť. Pečieme dozlatista cca 15 minút.
DOBRÚ CHUŤ!
- Vykrajovanie polmesiačikov: Najprv som vykrajovačkou vyrezal polkruh. Odtiaľ pokračujem ďalej, vykrajovačku vždy umiestnim len o polkruh ďalej. Vzniknú tak mesiačiky.
Leave a Reply