Lahodné polmesiačiky, ktoré sú rýchlo hotové a ideálne aj ako príloha ku polievkam.

  • Ide o to, aby ste odmerali rovnaké množstvo každej prísady a pridali toľko múky, koľko je ich spoločná hmotnosť. Jedno vajce má hmotnosť približne 50 g, takže sa považuje za jednotku.
  • Výsledkom je veľmi ľahké a mäkké pečivo. Skvelé sa hodí aj k polievkam. Vyšlo to výborne, takže recept je v mojom receptári.
Zloženie:
  • 100 g masla
  • 100 g tvarohu
  • 100 g vajec (to sú cca 2 vajcia)
  • 100 g mlieka (asi 1 dl)
  • 300 g hladkej múky + 100 g múky polohr.
  • 1 čajová lyžička čakanky (môže sa vynechať, ale výrazne zlepšuje držanie cesta)
  • 10 g droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • štipka cukru
Príprava:
  1. Odmeriam ingrediencie. Mlieko zohrejem v mikrovlnke so štipkou cukru, rozdrobím doň droždie. Maslo nechám zmäknúť v mikrovlnke. Do vysokej misy dám múku, pridám suroviny okrem kvasnicového mlieka. Do kuchynského robota vložím len jednu zo špirál  a premiešam. Potom pridám mlieko a vymiešam do hladka. Prikryjem a nechám postáť.
  2. Po pol hodine sa s ním dá pracovať, netreba ho kysnúť. Ak zostane dlhšie, lebo robím niečo iné, dám to do chladničky a môže tam zostať. V tomto prípade sa trochu zdvihne.
  3. Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Na vykrajovanie polmesiakov používam 5 cm vykrajovačku, pretože je to rýchle a nevzniká odpad. Vrch potriem mliekom a posypem sezamom alebo syrom. Rúru vyhrejem na 200 stupňov. Polmesiace ukladám na plech, netreba ich vymastiť. Pečieme dozlatista cca 15 minút.
DOBRÚ CHUŤ!
  • Vykrajovanie polmesiačikov: Najprv som vykrajovačkou vyrezal polkruh. Odtiaľ pokračujem ďalej, vykrajovačku vždy umiestnim len o polkruh ďalej. Vzniknú tak mesiačiky.
Written By
More from redakcia
Aj vy rozmrazujete kurča takto? POZOR! Toto je fatálna chyba!
Najlepší a najzdravší spôsob prípravy/varenia kuracieho mäsa je, keď je čerstvé, ale...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *