Čo sa stane so srdcom, ak budete každý deň jesť vajce? Rozhodne by sa nemali považovať za také škodlivé, ako sa tvrdilo!

Vajíčka boli desaťročia tabuizovanou potravinou kvôli vysokému obsahu cholesterolu, ale najnovšie vedecké výskumy naznačujú, že nemusia byť také nezdravé, ako sa kedysi myslelo.

V štúdii uverejnenej v časopise Heart výskumníci zistili, že účastníci, ktorí jedli v priemere jedno vajce denne, mali nižší výskyt srdcových ochorení a dokonca nižšie riziko krvácavej mozgovej príhody ako tí, ktorí vajcia vo svojej každodennej strave nekonzumovali.

Ako sa to robilo a čo ukázal výskum

Štúdia zahŕňala takmer pol milióna ľudí, ktorí vyplnili dotazníky o svojich stravovacích návykoch a boli sledovaní v priemere deväť rokov z hľadiska srdcových príhod.

Zistilo sa, že tí, ktorí – ako sami priznali – zjedli každý deň aspoň jedno vajce, mali o 11 % nižšie riziko srdcových ochorení a o 18 % nižšie riziko úmrtia na srdcové ochorenia počas sledovaného obdobia v porovnaní s ľuďmi, ktorí vajcia nekonzumovali. Zdá sa, že tento prínos bol výraznejší v prípade cievnej mozgovej príhody.

Pretože tí, ktorí jedli (aspoň) jedno vajce denne, mali o 26 % nižšie riziko mŕtvice spôsobenej krvácaním a o 10 % nižšie riziko mŕtvice s krvnou zrazeninou.

Zmena nášho vnímania vajec v strave

Tieto výsledky prispievajú k nášmu meniacemu sa vnímaniu vajec, ich zdravotných prínosov a úlohy cholesterolu a tuku v strave vo všeobecnosti. Nedávne štúdie ukázali, že konzumácia potravín s vysokým obsahom cholesterolu nemusí nevyhnutne viesť k nezdravej hladine cholesterolu, ktorá ohrozuje srdce.

Vajíčka majú síce vysoký obsah celkového cholesterolu, ale veľkú časť z neho tvorí “dobrý” cholesterol (HDL). HDL dokáže bojovať proti ateroskleróze (hromadeniu tuku na stenách ciev), a tým znižuje riziko srdcových ochorení.

Vajce je tiež dobrým zdrojom bielkovín, vďaka ktorým sa človek cíti dlhšie sýty. Znižuje sa tak riziko obezity, ktorá je hlavným rizikovým faktorom srdcových problémov. Vajcia obsahujú aj dôležité živiny, ktoré môžu znížiť riziko zápalu, ďalšieho nebezpečného stavu pre srdce.

Dajte si však pozor…

Štúdia NEPOTVRDZUJE, že konzumácia vajec môže chrániť pred srdcovými chorobami alebo mŕtvicou. Lenže veľký počet účastníkov v ňom robí jeho výsledok silným. Inými slovami, posilňuje to tvrdenie, že vajcia by sa nemali považovať za také škodlivé pre našu stravu ako kedysi.

Srdcu prospešné zložky vajec sú možno ešte dôležitejšie ako cholesterol, ktorému sa v minulosti venovalo toľko pozornosti.

Podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*