Prísady na 10 koláčov:
- 300g hladkej múky
- 40g cukru
- 20g droždia
- 125 ml mlieka
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 50g masla
Puding:
- 300 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
- 3 žĺtky
- 50g cukru
- 20g hladkej múky
- 20g zemiakovej múky
- 100 – 150g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Kvasnicové cesto: Zmiešajte droždie, 1 PL múky, 1 PL cukru a 4 PL vlažného mlieka, prikryte utierkou a odložte na teplé miesto, aby vykyslo asi 10 minút.
- Zvyšnú múku preosejte do misy, pridajte zvyšok cukru, soľ, 1 vajce, 1 žĺtok a vykysnuté droždie. Všetko premiešajte mixérom na najvyššej rýchlosti, kým sa ingrediencie nespoja. Potom prilejte zvyšok vlažného mlieka a miešajte asi 4 minúty.
- Nakoniec pridajte mäkké maslo a opäť miešajte 4 minúty. Cesto prikryte utierkou a nechajte 1,5 hodiny kysnúť.
- Po vykysnutí prenesieme cesto na pomúčenú dosku, vyformujeme valček a nakrájame na 10 kúskov. Z každej časti vytvarujte okrúhle buchty (pri tvarovaní si poprášte ruky múkou, aby sa vám cesto nelepilo na ruky) a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba. Prikry ho utierkou a nechaj 40 minút kysnúť.
- Keď buchty pekne vykysnú a nafúknu sa, spodnou časťou pohára urobte do každej buchty priehlbinu a pevne ju zatlačte do formy; cesto by malo byť v tomto bode tenké, potom do priehlbiny lyžicou nalejte puding* a posypte čučoriedkami (môžu byť čerstvé alebo mrazené, mrazené bobule predtým rozmrazte v sitku). Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
- *Puding: Mlieko, vanilkový cukor a vanilkovú arómu zvarte. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do biela (najlepšie mixérom na najvyššiu rýchlosť), pridajte obe múky a vymiešajte do hladka. Keď mlieko začne vrieť, okamžite ho stiahnite z ohňa.
- Do zmesi pomaly prilievajte 50 ml vriaceho mlieka a miešajte, kým sa nespojí. Vajíčkovú zmes vlejte do zvyšku prevareného mlieka, dôkladne premiešajte a vráťte na horák (na stredný výkon) a priveďte do varu. Varte, kým puding nezhustne (asi 1 minútu), často miešajte, kým nie je krémový a hustý, dávajte pozor, aby sa nepripálil. Odstráňte z ohňa.
- Horúci puding prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu (zabráni sa tak vytvoreniu tvrdej kože na povrchu pudingu), odložte do chladničky (počas chladnutia puding nemiešajte). Hotový pudingový krém môžete skladovať v chladničke až 3 dni.
Dobrú chuť!
Leave a Reply