- Tento koláč sa výborne hodí aj k mrazenému ovociu. Jednoducho ich položte na vrch koláča (bez rozmrazovania), posypte drobenkou a je hotovo.
Ingrediencie na plech s rozmermi 20 x 30 cm alebo na tortovú formu s priemerom 26 cm:
- 1 pohár prírodného jogurtu (180 g)
- 3 šálky polohrubej múky
- 1 šálka cukru
- vanilkový cukor (16 g)
- 3 vajcia
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 šálka oleja
Dodatočne:
- približne 500 g stoniek rebarbory* alebo iného ovocia (mrazeného – nerozmrazovať)
*Na koláč vyberte čo najčervenšie stonky. Odrežte konce. Stonky veľmi dôkladne umyte (nelúpte ich). Nechajte ich odkvapkať a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
Drobenka:
- 1 PL masla (15 g)
- 2 PL polohr. múky (30 g)
- 1 PL cukru (15 )
- Prstami miesime všetky prísady, kým sa neobjavia malé hrudky. Pred pečením posypte koláč.
Príprava:
- Prísady ako jogurt, vajcia alebo olej vyberte z chladničky aspoň hodinu pred pečením. Plech na pečenie (alebo tortovú formu) vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C, horný a dolný ohrev, bez ventilátora.
- Potom nalejte prírodný jogurt do veľkej misy. Pohár na jogurt dôkladne umyte a osušte.
Po vysušení odmerajte 3 hrnčeky múky a vysypte ju do misky s jogurtom. Potom pridajte 1 šálku cukru, vanilkový cukor, vajcia, prášok do pečiva a olej. Celú zmes krátko premiešajte lyžicou (nepoužívajte mixér), kým sa prísady nespoja. - Potom nalejte cesto do pripravenej formy, zľahka ho zarovnajte a rozložte ovocie. Posypte drobenkou (alebo drobenku vynechajte a po upečení posypte práškovým cukrom).
- Rebarborový koláč pečte na druhom poschodí odspodu 45-50 minút (kratšie, ak máte väčšiu formu, dlhšie, ak je forma menšia a koláč je vyšší). Po upečení ich ihneď vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply