Artritída: Potraviny, ktoré vyvolávajú zápal a ktorým by ste sa mali vyhýbať…

Existuje niekoľko typov artritídy vrátane reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a psoriatickej artritídy. Liečba všetkých typov artritídy je založená na znižovaní zápalu a zvládaní bolesti.

Žiadna diéta nedokáže úplne odstrániť príznaky artritídy a v závislosti od typu ochorenia majú trpiaci rôznu citlivosť, ktorá spôsobuje zápal.

Zníženie nasledujúcich potravín môže pomôcť zvládnuť príznaky:
  • Nasýtené tuky:

Potraviny bohaté na nasýtené tuky spôsobujú nárast tukového tkaniva a zápalu a zhoršujú artritídu. Hlavnými zdrojmi nasýtených tukov sú červené mäso, plnotučné mliečne výrobky, vyprážané a spracované potraviny.

Štúdia z roku 2009 zistila, že zníženie nasýtených tukov pomáha obnoviť prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň znižuje zápal.

  • Cukor a spracované sacharidy:

Vysoký denný príjem cukru spôsobuje nárast konečných produktov glykozylácie (AGE), ktoré spôsobujú zápal. Okrem toho spracované cukry spúšťajú uvoľňovanie zápalových “poslov” nazývaných cytokíny.

Vyhýbajte sa potravinám obsahujúcim fruktózu a sacharózu, ako sú sladkosti, nealkoholické nápoje a pečivo, a obmedzte potraviny obsahujúce spracovanú bielu múku, ako je biely chlieb, sušienky, krekry a biela ryža. Vyhýbať by ste sa mali aj ovocným šťavám.

  • Mliečne výrobky:

Obsahujú veľa tuku, ale aj typ bielkovín, ktoré dráždia tkanivo okolo kĺbov. Skúste, či vám vylúčenie mliečnych výrobkov zlepší náladu, a nahraďte živočíšne výrobky potravinami, ako sú špenát, quinoa, fazuľa, šošovica a orechy, ktoré vám dodajú bielkoviny a zároveň znížia bolesť kĺbov.

  • Alkohol a tabak:

Výskum ukázal, že fajčiari majú vyššie riziko vzniku reumatoidnej artritídy. Fajčenie ovplyvňuje kosti, kĺby a spojivové tkanivo a znižuje účinnosť liečby artritídy.

Na druhej strane, pravidelní konzumenti alkoholu majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku dny, stavu, pri ktorom telo účinne nemetabolizuje kyselinu močovú. To môže spôsobiť artritídu, najmä v menších kostiach nôh.

Pitie alkoholu tiež zhoršuje funkciu pečene.

  • Soľ:

Soľ má na niektorých ľudí trpiacich artritídou vážne účinky, pretože často zhoršuje zápal kĺbov. Väčšina balených potravín obsahuje veľa soli a veľa konzervačných látok. Jediný spôsob, ako kontrolovať množstvo konzumovanej soli, je variť si jedlo v pôvodnej forme.

Pozorne čítajte etikety potravín a vyberajte si tie, ktoré obsahujú menej sodíka a len prírodné konzervačné látky.

  • Kukuričný olej / Omega-6 tuky:

Omega-6 mastné kyseliny sú potrebné pre normálny vývoj organizmu. Je potrebné prijímať ich v správnom pomere s omega-3 mastnými kyselinami. Nadmerný príjem omega-6 sa spája so zvýšením hladiny zápalu, ktorý vyvoláva príznaky artritídy.

Vyhýbajte sa olejom, ako sú kukuričný, slnečnicový, sójový, arašidový, olej z pšeničných klíčkov, sezamový olej, margaríny a maslá. Do stravy zaraďte viac omega-3, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, vlašských orechoch a ľanovom semienku.

  • Umelé prídavné látky:

Ľudia s artritídou by sa im preto mali vyhýbať. Napríklad glutaman sodný, ktorý sa nachádza vo výrobkoch ázijskej kuchyne, ako je sójová omáčka a aspartám.

  • Varenie pri vysokých teplotách:

Produkty koncovej glykozylácie (AGE) vznikajú aj pri varení potravín pri veľmi vysokých teplotách. Vyhýbajte sa preto grilovaným a vyprážaným jedlám, ktoré uvoľňujú cytokíny a vyvolávajú v tele zápaly.

Keďže nie je jednoduché jesť len surové potraviny, snažte sa obmedziť tepelne upravované potraviny a zaraďte do svojho jedálnička celé ovocie a zeleninu, orechy a nespracované obilniny.

Je to určite značné obmedzenie, neznamená to však, že si niektoré z uvedených potravín nesmiete dať, dôležité je ich obmädziť …

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*