Pozor! Nie každý môže jesť zázvor! Mali by ste si to uvedomiť!

Zázvor obsahuje veľké množstvo prírodnej chemickej látky nazývanej gingerol, ktorá mu dodáva vôňu a silnú arómu.

  • Je bohatý na vitamíny B6 a C, ako aj na vápnik a horčík. Vďaka obsahu gingerolu zlepšuje činnosť čriev, stimuluje trávenie, zabraňuje nadúvaniu, kŕčom a žalúdočným problémom. Zázvor a chilli papričky obsahujú aj kapsaicín a piperín, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky artritídy a zmierniť bolesť.
  • Zázvor je silný antioxidant, pôsobí protizápalovo a antisepticky. Môže tiež pomôcť zmierniť príznaky vredových ochorení, pretože má upokojujúce, antibakteriálne a protizápalové účinky.
  • Vďaka obsahu antihistaminík môže tiež zmierniť alergické príznaky. Môže tiež pomôcť zmierniť bolestivé príznaky osteoporózy a iných rôznych ochorení kĺbov, kostí, svalov a spojivového tkaniva.
  • Zázvorový čaj tiež zmierňuje menštruačné kŕče a nevoľnosť počas tehotenstva a cestovania. Má zoštíhľujúci účinok, pretože znižuje chuť do jedla a dodáva pocit sýtosti.
  • Reguluje tiež trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Vypite 250 ml zázvorového čaju 15 minút pred každým jedlom.
  • Zázvor stimuluje krvný obeh, ale odporúča sa aj pri prechladnutí, chrípke a vredoch na nohách. Zmiešajte trochu strúhaného zázvoru s medom a škoricou a užívajte po lyžičke niekoľkokrát denne.
Ale je tu jedno veľké upozornenie:

Ľudia so žlčovými kameňmi alebo problémami so zrážanlivosťou krvi by nemali konzumovať veľké množstvo zázvoru. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek vedľajším účinkom, ako je pálenie záhy, nekonzumujte viac ako 5 mg zázvoru denne, prípadne to prekonzultovať s lekárom.

Aj zdanlivo dobrá vec môže niekomu veľmi uškodiť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*