S týmito účinnými radami, vám banány len tak ľahko nezhnednú!

Banány sú veľmi obľúbeným ovocím, ktoré nájdete takmer v každej kuchyni. Ocenia ho najmä deti, ktoré ovocie a zeleninu príliš nejedia, pretože banány sú rýchlym a sladkým občerstvením, ktoré vás na chvíľu zasýti.

Ale podobne ako jablká, hrušky alebo broskyne, aj banány sa rýchlo kazia.

Časom zhnednú natoľko, že nás nelákajú, aby sme si ich vybrali. Ale to je už preč. Tu sú tipy, ako zabrániť zhnednutiu banánovej šupky.

Prečo jesť ovocie a zeleninu

Toto asi netreba opakovať, ale nikdy nie je na škodu pripomenúť si, čo všetko môžeme urobiť pre svoje zdravie. Každodenná konzumácia ovocia a zeleniny je jedným z hlavných pilierov zdravého životného štýlu.

Ovocie a zelenina sú plné živín dôležitých pre zdravie vrátane vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Banány sú ovocie bohaté na draslík, mangán a horčík.

Prečo banánová šupka zhnedne

Banán je ovocie zložené z celulózy, sacharidov, enzýmov, lipidov a polyfenolov. Pri poškodení membrán banánových buniek sa enzýmy a polyfenoly dostávajú do vzájomného kontaktu s kyslíkom zo vzduchu.

K zhoršeniu kvality môže dôjsť po poškriabaní šupky, nárazom alebo rýchlym ochladením.

Lipidy membrán rastlinných buniek upravujú svoj obsah nenasýtených mastných kyselín v závislosti od teploty skladovania. Príliš nízka teplota znižuje vodotesnosť membrány. Ovocie je potom poškodené mrazom a banány sú čoraz čiernejšie.

Ako správne skladovať banány

Ak chcete banány správne skladovať, najprv ich vyberte z plastového alebo papierového vrecka. Nezabudnite, že banány nemajú rady chlad alebo nadmerné teplo a mali by sa skladovať pri teplote od 12 do 22 stupňov.

Ak sú banány málo zrelé a chcete urýchliť ich dozrievanie, zabaľte ich do novín. Na druhej strane, ak sú banány príliš zrelé, vložte ich do chladničky, aby sa proces spomalil.

Tipy, ako zabrániť zhnednutiu banánov
  • Nikdy nenechávajte banány v blízkosti iného zrelého ovocia, napríklad jabĺk alebo hrušiek. Keď tieto plody dozrievajú, uvoľňujú etylén, plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie.
  • Banány zaveste na háčik na stene, aby prichádzali do kontaktu len so vzduchom a nezhnedli.
  • Banány môžete zabaliť do plátna alebo plastového vrecka a umiestniť ich na nie príliš chladné miesto v chladničke.
  • Stonky banánov zabaľte do fólie, aby ste zabránili prístupu kyslíka a spomalili zhnednutie banánovej šupky.
Podeľte sa o tieto úžitočné tipy aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*