Ingrediencie
Na cesto:
- 25 dkg polohr. múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 5 vajec (stredne veľkých)
- 25 dkg kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 1 dl mlieka
- 1 dl oleja na varenie
Na puding:
- 9 dl mlieka
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 2 balíčky pudingového prášku (možno len vanilkový, ale niektorí používajú dve farby pudingového prášku, vanilku a punč).
Na vrch:
- 2 malé poháre kyslej smotany
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava
- Vyšľaháme bielka. Žĺtky z piatich vajec vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Po troškách pridávame mlieko, olej, potom múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakao a opatrne primiešame rozšľahané vajcia, na záver zamiešame.
- Hmotu dáme na múkou vysypaný plech, prípadne vystlaný papierom na pečenie a medzitým potrieme pudingom uvareným podľa návodu na vrecúšku s lyžicou vody. Hovorí sa mu aj kráterový koláč, pretože počas pečenia vznikajú pudingové krátery a ak koláčik prekrojíte, viacfarebný konečný výsledok bude veľmi krásny.
- Koláčik pečieme pri 180 stupňoch cca 30min, ale treba urobiť aj test špajdlou, každá rúra pečie inak Po vytiahnutí z rúry necháme chvíľku odležať, vychladnúť a na vrch rovnomerne rozotrieme zmes z kyslej smotany.
Leave a Reply