Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je rakovina hrubého čreva druhou najčastejšou príčinou úmrtí a treťou najčastejšou formou rakoviny u mužov a žien.
Napriek tomu, že sa vyskytuje často, jeho príčiny zostávajú nejasné. Vedci sa však domnievajú, že toto ochorenie môže súvisieť so západným spôsobom stravovania, ktorý je typický vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom vlákniny.
Vedci z Národnej univerzity v Singapure urobili prekvapujúci objav. Po niekoľkých výskumoch dospeli k záveru, že jogurt na báze brokolice by mohol zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a dokonca ju aj vyliečiť.
Vedci zistili, že jogurt na báze známej superpotraviny, ktorej prínos pre organizmus je nespočetný, zničil 75 % nádorov u myší a viac ako 95 buniek rakoviny hrubého čreva pestovaných v laboratóriu.
Brokolica obsahuje sulfón, chemickú látku bojujúcu proti rakovine, zatiaľ čo jogurt obsahuje probiotiká, dobré baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať flóru žalúdka a čriev.
Na základe svojich zistení sa vedci domnievajú, že jogurt na báze brokolice je liekom na toto ochorenie a môže sa používať ako preventívne opatrenie aj na odstránenie zvyšných rakovinových buniek po chirurgickom odstránení nádoru.
“Vzrušujúcim aspektom našej stratégie je to, že jednoducho využíva náš životný štýl a potenciálne mení našu zvyčajnú stravu na životaschopný a lacný liečebný režim,” povedal výskumník Matthew Chang, profesor na Národnej univerzite v Singapure.
Profesor Matthew Chang a doktor Chun-Loong Ho vytvorili neškodný typ baktérie E. coli Nissle, ktorá sa nachádza v črevách.
Pomocou genetických metód z nich vyvinuli probiotikum, ktoré sa pripojilo na povrch buniek rakoviny čreva a uvoľnilo enzým, ktorý premenil látku obsiahnutú v brokolici a iných krížovitých zeleninách na účinný protirakovinový prostriedok.
Pri testoch zničil takmer všetky bunky rakoviny hrubého čreva vypestované v laboratóriu. Pozoruhodným výsledkom bolo, že kombinácia jogurtu a brokolice zničila 75 % rakovinových nádorov u myší s týmto ochorením.
Nádory zistené u hlodavcov boli trikrát menšie ako v skupine, ktorá zmesou nebola kŕmená.
Vedci sa domnievajú, že táto konkrétna kombinácia sa môže použiť ako preventívne opatrenie a na odstránenie zvyšných rakovinových buniek po chirurgickom odstránení nádoru.
Je možné, že v budúcnosti budú ľudia užívať probiotiká ako doplnok stravy v kombinácii s brokolicou, aby predišli ochoreniu, ako aj jeho opakovanému výskytu.
Zaujímavé je, že zmes nemala žiadny účinok na bunky iných druhov rakoviny, napríklad rakoviny prsníka a žalúdka. Dr. Ho dodal: “Matky majú predsa pravdu: Jesť zeleninu je dôležité.”
Vedci poukazujú na to, že tieto špeciálne baktérie a denná dávka brokolice môžu udržať rakovinu na uzde. Štúdia bola uverejnená v časopise Nature Biomedical Engineering.
Leave a Reply