Mnohí ľudia nemajú radi kuraciu pečeň pre jej výraznejšiu chuť a vôňu, ale keď sa správne pripraví, je to jedna z najvýživnejších potravín.
Pozrime sa, prečo je kuracia pečeň zdravá!
- Obsahuje toľko bielkovín ako napríklad kuracie prsia
- Veľmi bohatá na vitamíny skupiny B, posilňuje imunitný systém, stimuluje krvný obeh a prospieva zdraviu pokožky a vlasov
- Bohatá na fosfor, horčík a železo
- Zlepšuje trávenie
- Reguluje funkciu štítnej žľazy
- Zlepšuje pamäť
- Pri kŕčových žilách a trombóze sa odporúča konzumovať kuraciu pečeň, pretože normalizuje zrážanie krvi
- Má upokojujúci účinok
- Zabraňuje vzniku rakoviny vďaka obsahu metionínu
- Znižuje riziko osteoporózy
Prečo je to pre ženy prospešná?
Obsahuje veľa kyseliny listovej, preto sa počas tehotenstva odporúča jesť veľa kuracej pečene. Vďaka obsahu zinku reguluje hormonálnu rovnováhu a znižuje riziko problémov počas tehotenstva.
Prečo je to pre mužov prospešná?
Starší Afričania veria, že sa odporúča konzumovať čo najviac kuracej pečene, pretože vďaka obsahu kyseliny patoneteovej reguluje funkciu nadobličiek a produkciu testosterónu.
Prečo je prospešné konzumovať ju počas diéty?
Má veľmi nízky obsah kalórií – 100 gramov surovej kuracej pečene obsahuje 136-138 kalórií. Smažená má 171-173 kalórií. Obsahuje tiež bielkoviny (58-59 %), tuky (37-38 %) a sacharidy (2-3 %).
Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply