Na reguláciu zvýšenej hladiny cholesterolu u ľudí s abnormálne vysokou hladinou pravdepodobne nie je riešením obmedzenie nasýtených tukov, ale iná, oveľa ťažšie… vzdateľná kategória potravín.
Doteraz sa pacientom s familiárnou hypercholesterolémiou odporúčalo vyhýbať sa konzumácii nasýtených tukov, aby sa udržala nižšia hladina cholesterolu, a tým sa znížilo riziko srdcových ochorení.
Výsledky novej štúdie uverejnenej v časopise BMJ Evidence-Based Medicine však pravdepodobne prinášajú zvrat. Familiárna hypercholesterolémia je genetická porucha, ktorá zvyšuje hladinu cholesterolu 2 až 4-krát nad priemer.
V odporúčaniach zdravotníckych organizácií, ako je American Heart Association, týkajúcich sa stravy, by sa pacienti mali vyhýbať potravinám živočíšneho pôvodu, ako je mäso, vajcia a syry a okrem toho aj kokosovému oleju, ktoré sú zodpovedné za zvýšenie hladiny cholesterolu.
Medzinárodný tím odborníkov na výživu a zdravie srdca vrátane piatich kardiológov, ktorí skúmali stravovací režim pacientov s týmto ochorením, však zistil zaujímavú súvislosť s netukovými látkami.
Podľa vedúceho štúdie Davida Diamonda, profesora a výskumníka srdcových chorôb na University of South Florida, štúdia ukázala, že cukry, a nie nasýtené tuky, predstavujú podstatné riziko pre zdravie srdca.
Podľa výskumníkov je nízkosacharidová diéta účinnejšia pre ľudí so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, ako sú pacienti s nadváhou, hypertenziou a cukrovkou.
Nové zistenia sú v súlade s nedávnou publikáciou American College of Cardiology, ktorá poskytla presvedčivé dôkazy o tom, že je potrebné vyhýbať sa potravinám, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi, ako sú chlieb, zemiaky a sladkosti.
Podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply