- Myslím, že u nás doma sú najčastejšie všetky druhy tvarohových koláčov, makové koláče a dunajské vlny!!! 🙂 Je to veľmi jednoduchý koláč, nie príliš sladký, ale tak akurát.
Cesto:
- 4 vajcia (bielka a žĺtky zvlášť)
- 100 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 100 ml mlieka
- 320 g polohr.múky
- 140 g rozpusteného masla
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Krém:
- 1 vanilkový puding
- 400 ml mlieka
- 16 g vanilkového cukru
- 3 kvapky vanilkového extraktu
- 4 lyžice cukru
- 150 g masla
Okrem toho:
- 4 kocky mliečnej čokolády
- 1/2 nádoby čerešní s kôstkami
Postup:
- Začneme výrobou piškótového koláča. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka vyšľahajte s cukrami do tuhej peny. Pridajte žĺtky a premiešajte. Na samom konci prisypte múku, prášok do pečiva, rozpustené maslo a mlieko.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme kakaový prášok a premiešame lyžicou.
- Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie alebo ju vymažte tukom. Do formy najprv nalejte svetlé cesto. Potom opatrne vmiešajte tmavé cesto. Je dôležité, aby sa svetlé a tmavé cesto nemiešali, pretože konečný výsledok nebude uspokojivý.
- Na tmavú zmes rovnomerne položte lyžicu vykôstkovaných čerešní. Pečte 27 minút pri teplote 180 stupňov.
- Vyberte upečený koláč a nechajte ho vychladnúť.
- Puding pripravte štandardne, len znížte množstvo mlieka. V hrnci priveďte do varu 300 ml mlieka. V šálke zmiešajte pudingový prášok s cukrami a vanilkovým extraktom. Keď mlieko “stúpa”, nalejte doň obsah hrnčeka, dôkladne premiešajte, kým nevznikne hustý puding, a odložte ho vychladnúť.
- Medzitým vymiešajte maslo do nadýchanej peny a po lyžiciach pridávajte puding.
- Upečený koláč polejeme pudingovým krémom a posypeme strúhanou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply