Moja kamarátka pred pečením posypala mäso jedlou sódou: Odkedy mi to ukázala, robím to tak aj ja!

Je jasné, že mäso je najlepšie, keď je jemné a chutné. Nižšie sa podelíme o súvisiaci trik, ktorý prináša veľmi účinné výsledky lacno a s relatívne malým časovým úsilím.

Bez ohľadu na to, aké mäso si vyberiete na prípravu, či už ide o kuracie prsia alebo hovädzí steak, chcete, aby bol váš pokrm jemný a chutný.

Ako pripraviť steak je pomerne citlivá téma a názory na ňu sa medzi svetovými šéfkuchármi rozchádzajú. Zo všetkých trikov, ktoré už pravdepodobne poznáte, si dnes predstavíme jeden z najjednoduchších, ale zároveň najúčinnejších.

Všetko, čo na to potrebujete, je obyčajná jedlá sóda, ktorú môžete použiť na výrobu akejsi uhorky. Namočením mäsa do roztoku sódy bikarbóny a vody sa zvýši pH povrchu mäsa, ktoré sa potom po vložení na panvicu rozpadne.

Stránka Cooksillustrated.com tiež uskutočnila experiment, ktorý odpovedá na otázku, ktorú sme si pravdepodobne všetci položili pri čítaní prvých riadkov tohto článku: “Ako dlho necháte mäso marinovať?”

Experimentátori zistili, že nie je rozdiel medzi mäsom marinovaným v sóde bikarbóne 20 minút a mäsom marinovaným 45 minút. Kyslá reakcia na povrchu mäsa prebieha veľmi rýchlo, takže mäso nemusíte nechať v marináde dlho.

Všetko, čo potrebujete, je jedlá sóda, ktorú nájdete v každej kuchyni. Treba poznamenať, že namáčanie v sóde bikarbóne rozpustenej vo vode zvyšuje PH mäsa, ktoré sa počas varenia stáva krehkým.

Do hrnca dajte vodu, lyžičku sódy bikarbóny a štipku soli a nechajte mäso v tejto marináde 20 minút.

Týchto 20 minút stačí na to, aby sóda bikarbóna správne pôsobila. Tento roztok môžete použiť prakticky na akékoľvek mäso okrem rýb a nezáleží ani na tom, akým spôsobom mäso následne pripravíte.

Okrem toho mäso vôbec nepreberá chuť sódy bikarbóny, pretože nie je dostatočne výrazná na to, aby “prekryla” chuť ostatných korenín.

Túto marinádu zo sódy bikarbóny môžete použiť na akýkoľvek druh mäsa okrem rýb bez ohľadu na to, či ho varíte, pečiete alebo grilujete.

Ešte zaujímavejšie je, že chuť jedlej sódy nebude vôbec citeľná, pretože ju “zamaskuje” chuť ostatných korenín použitých na dochutenie mäsa. Ďalším spôsobom použitia jedlej sódy je posypať ňou priamo mäso a uložiť ho v zakrytej nádobe do chladničky na 3-5 hodín.

Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*