Masová hystéria proti tuku, ktorá sa začala v Amerike v 70. rokoch, úplne zmenila zdravé stravovanie. Rozšírilo sa varenie na oleji, ktoré je oveľa nezdravšie ako varenie na tuku.
Každý, kto tvrdí, že tuk je pre vás škodlivý, sa veľmi mýli! Tuky sú pre väčšinu foriem života nevyhnutnými látkami, ktoré zohrávajú úlohu v štruktúre tela aj v jeho metabolizme.
Existuje stará diskusia o tom, či masť zvyšuje hladinu cholesterolu a prispieva k srdcovým chorobám. Hystéria sa začala v 80. rokoch minulého storočia, keď niektorí odborníci obviňovali bravčový tuk a maslo z obezity a cievnych ochorení.
Zašlo to tak ďaleko, že vo vyspelých krajinách sveta sa takmer prestalo smažiť na masti a všetci začali používať kuchynský olej. Odvtedy sa ukázalo, že kuchynský olej je najnezdravšou potravinou, ktorú sme zaviedli do našej stravy.
Teraz sa ukázalo, že je karcinogénny. Jedným z dôvodov tohto prechodu by mohlo byť to, že slnečnicový olej sa v kuchyni nepochybne používa oveľa ľahšie ako masť.
Okrem toho sa ľahšie zohrieva, filtruje a skladuje, takže v našom rýchlom svete ženy v domácnosti zabudli na tuk, ktorý je navyše drahší ako kuchynský olej.
Dietológovia si dnes uvedomujú, že hlavnou príčinou obezity a srdcových chorôb je nadmerná konzumácia rafinovaných sacharidov a cukru, nie tukov, ktorých sme sa úplne vzdali, a že tieto choroby zďaleka nezmizli, ale každoročne postihujú čoraz viac ľudí na celom svete.
Na tuku už nevaríme a každý, kto si pamätá staré časy, vie, o koľko lepšie chutí na tuku pripravené mäso alebo pripravený vyprážaný pokrm ako plastom ochutené, smradľavé a mastné jedlo.
Nebyť toho, že tuk má tú výhodu, že sa z neho dá pripraviť chutný tekvicový koláč, nemali by sme naň zabudnúť. To isté platí aj pre vyprážanie na husacom alebo kačacom tuku, ktoré je tiež skutočnou pochúťkou.
Na tuku sa dá nielen smažiť, ale aj pečienka pripravená v rúre bude chutiť úplne inak, ak ju opečieme na masti alebo na husacej masti. Dokonalé pečené mäso sa podľa pôvodného receptu pripravuje v zmesi masti a masla a smaženie na masle má v kuchyni svoje miesto.
Ak však chcete chrániť zdravie svojej rodiny, raz a navždy sa vzdajte oleja!
V súčasnosti je vedecky dokázané, že tuk je oveľa zdravší ako olej na varenie a nespôsobuje vysoký cholesterol. V súčasnosti lekári obviňujú vysokú konzumáciu sacharidov z rastúceho výskytu rôznych degeneratívnych ochorení.
Je známe, že kuchynský olej obsahuje karcinogény, nenasýtené mastné kyseliny, ľahšie žltne, znečisťuje životné prostredie a má zlú chuť. Nanešťastie sa s ním oveľa ľahšie manipuluje a filtruje ako so sadlom a mnohí ľudia ho kvôli pohodliu radšej používajú.
Nikto však nespochybňuje, že mastné vyprážané jedlá, mäso a dokonca aj hranolky sú oveľa lepšie ako mastné jedlá. Hrubé, vyprážané lievance a zemiaky sú oveľa ťažšie stráviteľné, ako keby boli pripravené na tuku.
Vyvrátila sa aj teória, že nízkotučná strava je lepšia pre mozog, trávenie a srdce, ktoré potrebujú tuk nie vo forme rafinovaného oleja, ale v jeho prirodzenej forme: v rastlinných semenách alebo živočíšnych potravinách.
Mangalica je najlepšia! Nutričná hodnota a obsah tuku v konkrétnom tuku závisí od druhu zvieraťa, mangalica obsahuje značné množstvo cholesterolu a vitamínu E, podobne ako kačací a husací tuk.
- Tuk a zdravie: je to úloha “dobrých tukov”
- Mozog: Náš mozog je náš “najtučnejší orgán”.
- Pohoda: dostatočné množstvo cholesterolu a esenciálnych mastných kyselín (najmä DHA) prispieva k udržaniu hormónu serotonínu a k efektívnejšiemu fungovaniu mozgových nervov. Tie zohrávajú úlohu v boji proti depresii. Jedzte potraviny bohaté na omega-3!
- Bunková stena: vonkajšia časť bunkových stien je tvorená molekulami tuku.
- Zlepšený metabolizmus: tuky dodávajú telu energiu na dlhšiu dobu
- Vitamíny: sprístupňujú vitamíny rozpustné v tukoch (D, E , K, A) a umožňujú ich využitie v tele.
- Štruktúra kostí: Zdravé tuky pomáhajú zabudovať vápnik do kostry. K metabolizmu kostí prispievajú aj vitamíny K2 a D rozpustné v tukoch.
- Ochrana pred patogénmi: Zlepšenie imunitných funkcií: niektoré nasýtené mastné kyseliny, ako napríklad kokosový olej, obsahujú kyseliny laurovú a myristovú, ktoré majú antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti.
Leave a Reply